1 hihetetlenül egyszerű tipp, és nem válik fel a burkolat

Posted by on október 10, 2018 in blogbejegyzés, Terasz, kültér | 1 hihetetlenül egyszerű tipp, és nem válik fel a burkolat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Felváló lapok, ronda repedések, a léptek alatt kopogó burkolat… Mit szólna, ha elárulnánk egy pofonegyszerű titkot, amivel Ön elkerülheti minden erkély- és terasztulajdonos rémálmát, hogy pár éven belül újra fel kell újítani a terasz burkolatát? Mert igenis van egy olyan módszer, amivel ezek a hibák könnyen elkerülhetők.

Ez az elképesztően egyszerű tipp a ragasztáskor jön jól: arra kell törekedni, hogy üregmentesen kerüljön a burkolat az aljzatra.

Kép forrása: tripadvisor.com

De miért is ilyen fontos ez?

Megfigyelhető, hogy a fugákon beszivárgó víz, illetve a talajpárából származó nedvesség képes összegyűlni a bordákban. Az összegyűlt víznek fagyáskor jelentős feszítő ereje van, és nincs az a ragasztóhabarcs, illetve aljzat, ami ellenállna ennek a hihetetlen erőnek. Ilyenkor tapasztalható az a jelenség, hogy a fugák kiperegnek, és a lapokat úgy lehet felszedni a ragasztóról, hogy szinte össze se koszolja a lapot. Törekednünk kell tehát arra, hogy a víz ne tudjon összegyűlni a burkolólap alatt, erre garancia az üregmentes burkolás.

Tudni kell, hogy az üregmentes burkolás mindenképp többletmunkával jár, hiszen a ragasztóbordákat össze kell simítani egységes, homogén ágyazattá. Tény, hogy a hagyományos bordás burkolással lehet a leggyorsabban, legtisztábban, és legkönnyebben síklapú burkolatot elérni.

A legjobb, ha speciális folyóágyas ragasztókkal kerül sor a kivitelezésre, mert az üregmentességet ezzel a legegyszerűbb elérni. Ilyen ragasztó például az ADESILEX P4.

Kép forrása: homebook.pl

De üregmentes ragasztást nemcsak folyóágyas ragasztóhabarccsal lehet elérni, hanem a megfelelő technológiát alkalmazva más, általános, normál ragasztóhabarcsokkal is. Viszont ezeknél már jobban oda kell figyelni.

A nem folyóágyas ragasztók bedolgozhatósága, hátoldali fedőképessége között jelentős különbségek vannak. Néhány ragasztóhabarcs könnyebben ágyazható. Normál terheléshez a KERAFLEX EASY-t, nagyméretű lapokhoz, vagy fokozott mozgási igénybevételhez az ULTRALITE S1-et és ULTRALITE S2-t ajánlja a Mapei. Állaguknak köszönhetően ezekkel a termékekkel könnyebb megvalósítani az üregmentes ragasztást.

Nézzük meg, hogyan lehet elérni az üregmentességet:

Fontos leszögezni, hogy nem a ragasztó felvitelének módja a lényeg, hanem a végeredmény! Itt muszáj egy tévhitet eloszlatni. Ha a lapok hátulja sima glettvassal van áthúzva, ami kb. 2-3 mm vastag, az nem biztosít feltétlen üregmentes burkolatot. Igaz, hogy ezzel fokozottabb tapadás érhető el, de a ragasztó bordák ugyanúgy megmaradhatnak.

  • Kisebb lapok esetében a fogadó aljzat kenésével is lehet üregmentesen ragasztani, ha a lapokat kellő erővel és belemozgatással fektetik le. Ez a módszer nagyjából 40×40 cm-es lapméretig eredményes.

Nagyobb lapok esetében szükségszerű, hogy a ragasztó mindkét oldalra fogas glettvassal legyen felhordva. A fogadó aljzatra a padlóburkoláshoz szükséges glettvassal (10-12 mm-es) kell felvinni a ragasztót, a lap hátuljára pedig egy dimenzióval kisebb glettvassal (8-10 mm-es) merőlegesen ajánlott felhordani. Ezzel a módszerrel szinte garantált az eredmény. Az eredmény visszaborítással ellenőrizhető.

Kép forrása: dobrzemieszkaj.pl

Ha kisebb levegő zárványok keletkeztek, nem kell aggódni, ez nem jelent problémát. Az a legfontosabb, hogy a bordák ne látszódjanak! Ezzel az eljárással természetesen a fugaárok is telítődik, és azt gondosan ki kell tisztítani. A ragasztás alatt a friss anyagot szivaccsal el lehet távolítani, vagy másnap késsel ki lehet kaparni a fugahézagból úgy, hogy a lapok ne sérüljenek.

Ha szeretné megtudni, hogy a felújításához, kültéri burkoláshoz milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek, akkor keresse fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/
  •