Ezt a 3 jó tanácsot fogadja meg, mielőtt megkezdi a burkolást!

Posted by on szeptember 14, 2016 in blogbejegyzés, Nappali és lakóhelyiségek | Ezt a 3 jó tanácsot fogadja meg, mielőtt megkezdi a burkolást! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ugye, milyen jó lenne, ha valaki alaposan felkészítene minket arra, milyen a jó minőségű burkolat-felújítás? Ha nem a káosz közepén fognánk a fejünket, hogy bárcsak tudtuk volna, mi vár ránk? Bárcsak okosabban fogtunk volna bele?

Ha hónapokkal később döbbenünk rá, hogy a felújítás rossz minőségben történt, már késő, a hibák javítása pedig igen költséges és idegőrlő munka. Szerencsére ezt el lehet kerülni: ha alaposan felkészülünk, és tisztában vagyunk az alapvető követelményekkel, gyerekjáték lesz az egész.

burkolat

Kép forrása: http://blog.granitetransformations.com/wp-content/uploads/2011/12/kids-hard-hats-construction1-480×270.jpg

Íme, 3 jó tanács, amit ha megfogad, nem fordulhat elő, hogy rémálom lesz a felújításból!

Tanács 1: csak az új burkolat megvásárlása után keressen szakember, vegyen segéd- és ragasztóanyagot, és véglegesítse, hogy milyen kivitelezési technikát fognak alkalmazni.

A sikeres burkolás ugyanis nagyban függ a burkolat anyagától is, ezért érdemes tudni, hogy az egyes anyagok milyen tulajdonsággal bírnak. A közkedvelt kerámialapok nedvességfelvevő tulajdonsága például eltérő, ezért a ragasztó kiválasztásánál ezt a szempontot is figyelembe kell venni. Íme, pár általános szabály:

  • a mázaskerámia burkolatok – csempék – általában nedvszívóak, ezért beltérben gyakorlatilag bármilyen csemperagasztóval ragaszthatóak.
  • a greslapok vízfelvétele közelít a nullához, ezért a megfelelő tapadás elérése érdekében csak flexibilis ragasztó javasolt.
  • a nagyobb vízfelvételű kerámia burkolólapok bármely csemperagasztóval ragaszthatóak
  • a vékony, világos színű márvány- és gránitlapokat csak fehér ragasztóval ragasszuk.
  • az elszíneződésre hajlamos márványlapok fektetésére minden esetben gyorskötő ragasztót használjunk.
  • a nedvességre érzékeny márvány-, műmárvány és műgránit lapokat csak poliuretán ragasztóval szabad ragasztani.

Tanács 2: Mielőtt a burkolat és a ragasztó kiválasztásra kerülne, érdemes végiggondolni, hogy milyen mechanikai terhelés érheti a padlóburkolatot.

Lakásokban ritkán fordul elő nagyobb terhelés, ez esetben bármilyen, az előzőeknek megfelelő ragasztótípus alkalmazható. Ha kivételesen nagy igénybevétellel kell számolni, például a garázs burkolásánál, nagy alakváltozásra képes ragasztót kell használni. A burkolatot üregmentesen kell fektetni, folyóágyas ragasztóval, vagy flexragasztó kétoldali kenésével.

Tanács 3: a jó minőségű, gyors, pontos és tetszetős munka csak akkor garantált, ha a munkákhoz megfelelő minőségű ragasztó-, fugázó- és kiegészítő anyagokat használunk.

A célnak megfelelő ragasztóanyag kiválasztása a padlóburkolat használata során sok kellemetlenségtől kímélheti meg a lakás tulajdonosát, ha előtte figyelembe veszi, milyen fokú nedvesség fogja érni a burkolatot. A vizes helyiségekben olyan ragasztót kell alkalmazni, amely jól bírja a nagyobb vízterhelést, és a kent vízszigeteléseken is megfelelő tapadást biztosít.

Ne feledje, az elvárt végeredmény nagyban múlik a jó szakemberen, de azon is, hogy a felújító mennyire van tisztában a lehetőségekkel!

További kérdések esetén kérdezze szaktanácsadónkat díjmentesen!

szaktanacs_gomb_ok

  •