5 ok, amiért leesik a csempe, feljön a padlóburkolat

Posted by on április 13, 2016 in blogbejegyzés | 5 ok, amiért leesik a csempe, feljön a padlóburkolat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ha fogunk egy matricát, felragasztjuk a falra, és az kis idő után megadja magát, annak két oka lehet:

A) A matrica nem ragad eléggé
B) A felület, amire felragasztjuk nem megfelelő

Gondoljon bele, egy méregdrága csempénél, vagy egy még drágább padlóburkolatnál, milyen fontos, hogy az megfelelően ragadjon a felületre.

Drága burkolatot silány minőségű segédanyaggal felragasztani, olyan, mintha pénzt égetnénk.

A megfelelő ragasztók, fugázók, segédanyagok kiválasztása azért fontos, mert az teszi maradandóvá a meseszép csempét, a gyönyörű padlót vagy éppen a teraszburkolatot. Hiszen mit ér egy lélegzetelállító autó, ha pár hét után oda a fényezése? Vagy el tudjuk képzelni a Queen slágereket hamisan énekleve? Ahogyan Freddie Mercury volt a Queen lelke, ugyanúgy a ragasztó a burkolatok lelke.

(a fotó forrása: img2-2.timeinc.net)

(a fotó forrása: img2-2.timeinc.net)

A rossz segédanyag megválasztása dupla költséggel jár.

Hiszen, ha például leválik a csempe, nem fogjuk a maradék rossz minőségű ragasztóval visszaragasztani azokat.
A levált elemek helyett is újat kell vásárolni.
Ha pedig pár csempe darab már megadta magát, akkor számíthatunk rá, hogy idővel a többi is a padlón köt ki, tehát újabb lapokat kell vásárolnunk.
Felrakásukhoz pedig szakemberre is szükségünk lesz. Így a végén lényegében csak azzal, hogy szerettünk volna megtakarítani egy kisebb összeget a burkoláson egy olcsóbb ragasztó megvásárlásával, dupla költségekbe hajszoltuk magunkat.

Túl sok a segédanyag, nehéz a választás

Ezért nem árt, ha tudunk pár olyan megoldást, amellyel megkönnyíthetjük magunknak a segédanyagok kiválasztását:

1) A burkolat anyagához válasszuk a ragasztót. Vannak ragasztók, amelyek kiválóak faburkolatokhoz, azonban a kerámiával már meggyűlne a bajuk. Érdemes tehát az általános ragasztók helyett, az adott anyagtípus speciális segédanyagát választani.

2) Padlóburkolatnál figyeljünk arra, hogy milyen terhelés éri majd a padlót. Ha nehéz szekrényeket kell megtartania, ha sok ember jár majd rajta cipőben nap mint nap, akkor oda egészen más segédanyag kell, mint egy alig terhelt helyiségben.

3) Vizsgáljuk meg, hogy a burkolni kívánt helyiséget milyen fokú nedvesség fogja érni. Vannak ugyanis ragasztók, amelyek párás helyen könnyen engednek. Ezért az a segédanyag, amellyel nem volt gondunk mondjuk a nappaliban, nem biztos, hogy megfelel a fürdőszobában.

4) Kérjünk tanácsot szakembertől.

5) Olyan gyártótól vásároljunk, akinek van referenciája, több éves, vagy akár évtizedes múltja.

5 dolog, amire, ha figyelünk, amit vásárlás előtt megvizsgálunk, akkor nem érhet minket kár a felújítás során. Pár perces plusz tervezés, és el fog kerülni minket a bosszankodás, a fejfájás, a plusz kiadás. Azért ez nem tűnik rossz ajánlatnak, nem igaz?

szaktanacs_gomb_ok

  •