Mi köze a Napkirálynak ahhoz, hogy az Ön nappalijában milyen a padlóburkolat?

Posted by on november 26, 2018 in Melegburkolatok | Mi köze a Napkirálynak ahhoz, hogy az Ön nappalijában milyen a padlóburkolat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fa az egyik legősibb építőanyag, már az ókorban is használtak padlóként, azonban tömegesen akkor még nem terjedt el. Minek köszönhető, hogy ma már szinte minden otthonban fából készült megoldást választunk, ha a szobák burkolatáról van szó? Hiszen ez régen nem is volt olyan kézenfekvő… Miért váltotta fel a kőburkolatot a parketta?

Kép eredetije: flooringsupplies.co.ukés hu.wikipedia.org

Az elképesztő választ Franciaországban kell keresni. XIV. Lajos, a Napkirály udvarában komoly problémát okozott, hogy tánc közben a hagyományos kőburkolatok nagyon csúsztak. Ezért bevezették azt az újítást, hogy ezeket a tereket fával borították, így a feudális elit az elesés veszélye nélkül élvezhette a bálok örömét. Ez persze rendkívül népszerű lett, és gyorsan elkezdték utánozni a királyi megoldást.

Azóta a parketták egyre terjednek és fejlődnek, és ezzel együtt fejlődnek a ragasztóanyagok is. Ma a legfejlettebb ragasztótípusnak az ún. szilanizált poliuretán termékek számítanak, mint például az Ultrabond Eco S 955 1K, amivel gyorsabban és nagyobb tapadóerővel lehet dolgozni.

Kép forrása: Mapei

Azon kívül, hogy ez a ragasztó szinte kockázat nélkül alkalmasminden méretű parkettához, számtalan más előnye is van. Ezekből két érdekeset hadd emeljünk ki. A hagyományos PU ragasztók reakcióba léphetnek néhány fafajtával, és un. mikro-buborékok alakulnak ki a fa-ragasztó határfelületen. Ezek a szemmel nem látható, rendkívül kis méretű buborékok  olyan nagy számban jelennek meg, hogy az a ragasztás tönkremeneteléhez vezet. Ez a jelenség az Ultrabond Eco S955-nél nem fordul elő, minden fafajta bátran ragasztható vele.

A másik előny a tisztíthatóság. Az Ultrabond Eco S955 1K ragasztó friss állapotban nyom nélkül letörölhető a parkettáról. Így aztán akár XIV. Lajos is jöhetne hozzánk táncos mulatságra a parkettázás után, meg lenne elégedve az eredménnyel!

ULTRABOND ECO S 955 1K

Egykomponensű, megkötött állapotban rugalmas, jó borda állóságú parkettaragasztó. Bármilyen faanyagú parketta, valamint bármilyen fajta és méretű készparketta és laminált parketta ragasztása esetén alkalmazható, továbbá nagyméretű svédpadlók kiváló ragasztója.

Ha a parkettázással vagy bármilyen egyéb felújítással kapcsolatos kérdése van, keresse fel bátran honlapunkat, ahol szakembereink segítenek Önnek: https://www.mapei.com/hu/hu/szaktanacs

  •