Hogyan válasszon egy életre szóló hidegburkolati ragasztót?

Posted by on január 10, 2017 in blogbejegyzés, Hidegburkolatok | Hogyan válasszon egy életre szóló hidegburkolati ragasztót? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Íme, 4 lépésben a legfontosabb tudnivalók, hogy a burkolat (csempe és a járólap) lerakása jó sokáig ne okozzon Önnek újból fejtörést.

  1. Ágyazási vastagság szerint megkülönböztetünk:

  • vékony, 5 mm alatti (pl.: Adesilex P9)
  • középvastag ágyas, 5 mm-től 20 mm-ig (pl.: Keraflex Maxi S1)
  • és vastagágyas, 20 mm felett, (pl.: Mapestone 2) ragasztóhabarcsokat.

Mikor alkalmazzunk vékonyágyazatú ragasztót? Akkor, ha megfelelően kiegyenlített és sík, jó minőségű aljzaton és normál, egyenletes vastagságú burkolatokkal dolgozunk.

Mikor van szükség vastagabb ágyazatra? Elsősorban akkor, ha egyenetlen vagy nagy vastagságú burkolatokat fektetünk. Egyenetlen vastagságú lapokkal hasított természetes kövek, vagy nagyméretű, vastag vágott kövek esetén találkozhatunk. Ugyancsak vastagabb ágyazatot készíthetünk, ha az aljzat egyenetlen, vagy annak síkját meg kell emelnünk, illetve, ha lejtéseket kell képezni benne.

burkolat

Kép forrása: http://cdn.trendir.com/wp-content/uploads/old/trends/assets_c/2015/03/recycled-wood-matching-tile-1-thumb-970xauto-52624.jpg

  1. Ágyazási módok

A legáltalánosabb a sűrűre kevert ragasztóval végzett hagyományos állékony ágyazás.

Sokszor előnyös azonban a félfolyóágyas (pl.: Keraflex Easy) és a folyóágyas (pl.: Adesilex P4) ágyazás is.

Milyen előnyei vannak a folyósabb állagnak? Például a folyóágyas ragasztók kétoldalas kenés nélkül is biztosítani tudják a beágyazott lapok teljes hátoldali fedettségét, ezért különösen praktikusak nagy mechanikai terhelésnek, forgalomnak kitett padlókon vagy nagyméretű lapok esetén. Ezekkel a ragasztókkal azonban jó eredményt csak megfelelően sík és jól előkészített aljzaton, padló felületen lehet elérni. Fontos, hogy a folyóágyas ragasztókat kizárólag vízszintes aljzaton lehet alkalmazni.

A félfolyóágyas ragasztók átmenetet képeznek a folyóágyas és a hagyományos ágyazású ragasztók között. Ezek az anyagok szintén jó beágyazódást, nagymértékű hátoldali fedettséget biztosítanak, de például már alkalmasak a padlószegély felragasztására.

  1. Időtartam

A kötésidő az egyik legfontosabb tényező a megfelelő ragasztó kiválasztásához.

Mikor célszerű gyorskötésű ragasztókat (pl.: Keraquick, Granirapid) választani? Az egyik ok lehet az, ha gyorsan kell használatba venni a burkolt felületet. Ilyen, amikor szorít a határidő, vagy közlekedési útvonalon – folyosón, lépcsőn – dolgozunk, illetve, ha kisebb munkát végzünk, melyet célszerű és gazdaságos hamar és egyszerre befejeznünk.

A kedvezőtlen időjárási körülmények is indokolhatják a gyorskötő ragasztók alkalmazását:

  • Hideg évszakban a nappali meleg időszakot kihasználva akkor is tudunk velük burkolni, ha éjszaka már túl alacsony a hőmérséklet.
  • A nyári kánikulában pedig a hajnali hűvösebb időszakot kihasználva érhetünk el kiváló eredményt gyorskötő anyagokkal.
  1. Megcsúszási hajlam, sűrűség, feldolgozhatóság

Érdemes ezekre a ma még nem általánosan ismert lehetőségre is odafigyelni!

A lecsúszásmentesség, vagyis a ragasztó állékonysága nagyon fontossá válik, ha függőleges alapfelületre burkolunk. A lecsúszásmentes ragasztóval távtartók nélkül burkolhatunk fentről lefelé. Ma már találkozhatunk könnyített ragasztókkal is.

A könnyített ragasztóknak (Keraflex Light S1) mind az anyagmozgatása, mind a bekeverése, mind a feldolgozása, felületre felvitele jelentősen könnyebb.

További kérdések vannak? Szaktanácsadónk díjmentesen segít:

szaktanacs_gomb_ok

  •