A kétszer elkészített teraszburkolat esete

Posted by on november 18, 2016 in blogbejegyzés, Terasz, kültér | A kétszer elkészített teraszburkolat esete bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Terasza felújítását tervezi? Szeretné, ha utána hosszú évekig nem kellene hozzányúlni a burkolathoz, és még évek múlva is otthona büszkesége lenne a terasz? Akkor jó tudnia egy elkeserítő tényt: a terasztulajdonosok 67,5%-a találkozik azzal a problémával, hogy nemrég készült el a gyönyörű teraszburkolatuk, de már kopognak a járólapok.

Ha nem 1-2 évre szeretne teraszburkolatot csináltatni Ön sem, akkor muszáj tisztában lennie azzal, hogy milyen okok vezetnek a problémához, és hogyan tudja ezeket elkerülni.

Íme, a 6 leggyakoribb ok, ami miatt a teraszon kopognak a járólapok

 1. A már bebőrösödött ragasztóra rakják rá a burkolólapot, így a ragasztó csak tapadóerejének töredékével, vagy egyáltalán nem rögzíti a burkolatot.

A bőrösödés azt jelenti, hogy a ragasztó felületén a száradás miatt egy hártyaszerű réteg keletkezett, amely meggátolja a tapadást. A ragasztó puha, ujjal könnyedén benyomható, de a kialakult bőrréteg miatt nem tapad, és ha ujjpróbát végez, akkor azt tapasztalja, hogy az ujját nem „keni” össze a ragasztó. Ha azonban belenyúlunk a ragasztóágyba, és ragasztós marad az ujjunk, akkor még nem következett be a bőrösödés.

 1. Csak egy-két ragasztópogácsát raknak a burkolólap hátoldalára, vagy nincs üregmentes ágyazat kialakítva. Ennek következtében az ágyazat hibája miatt víz gyűlhet össze a burkolólap alatt/mögött.

Mit is jelentenek ezek? Az üregmentes ragasztás azt jelenti, hogy a burkolólap alatt a ragasztóágy teljes felületen összefüggő, nincsenek benne üregek, melyekben összegyűlhet a víz.

Seccion- Exteriores-Slider 6

 1. Ha nincs megfelelő dilatáció kialakítva, akkor egy idő után (és sajnos nem túl hosszú idő után) a burkolat befeszül, felpúposodik.

A megfelelő dilatációs kialakítás alatt azt értjük, hogy biztosítva van a burkolat hőmérsékletváltozás hatására bekövetkező, akadálytalan mozgási lehetősége. Vannak alapvető dilatációs előírások, javaslatok, melyet be kell tartani annak érdekében, hogy a burkolat ne károsodjon. A teljesség igénye nélkül a legáltalánosabbak:

 • Dilatációs hézagot kell kialakítani minden csatlakozó szerkezetnél (ilyen csatlakozó szerkezet a fal, korlátoszlop, pillér, stb.)
 • Kültéri dilatációs mezők javasolt méretei (terasz, kültéri burkolat, stb.)
  • aljzatokon 15-20 m²
  • homlokzatokon 5-10 m²
 • Legnagyobb oldalhossz: 8 m
 • Az oldalak aránya lehetőleg 1:1 maximum 1:2 legyen
 • Minden anyagváltásnál dilatálni kell (például, amikor a kerámia burkolat találkozik a műkőszegéllyel)
 • Minden síkváltásnál dilatálni kell (amikor a padló és a fal találkozik)

 

 1. Nagyon gyorsan, sietve, a szükséges várakozási időket figyelmen kívül hagyva készül el a terasz. Annyira gyorsan, hogy (nem kellően érlelt), friss betonra kerül rá a burkolat.

Mit jelent az érlelt beton, és mennyit kell várni a burkolat fektetéséig?

Kellően érleltnek akkor nevezzük a betont, amikor a kötési és szilárdulási folyamatok már lezajlottak. Természetesen ezt nem Önnek, hanem a kivitelezőnek kell tudnia mérni, de ha úgy dönt, hogy mégis fontos lehet, akkor bármelyik szakember meg tudja mérni Önnek az aljzat nedvességtartalmát.

Jó közelítésnek egy ökölszabály: esztrich esetén 5 cm vastagságig 1 hét/cm, és minden további cm felett még 2 hét/cm.

 1. Ha nincs a burkolat alatt vízszigetelés, nagy a veszélye, hogy előbb-utóbb kopogni fognak a járólapok.
 1. A terasz szélén lévő, bádogos szerkezetre, az úgynevezett vízcseppentő elemre helytelen módon burkolnak. Ez a fémlemez igen jelentős hőmozgásának következményeiből adódik.

Bádogos szerkezet alatt értendő minden olyan szerkezet, melyet bádogos szakember készít, és épít be. (Pl. vízcseppentő elem, falszegély, stb.) Ezek anyaga jellemzően horgany-, horganyzott acél-, illetve rézlemez. A burkolat csatlakozásának helytelen kialakítása miatt nem csak a lapok felválása fenyeget, hanem az úgynevezett „galvanikus-korrózió” is.

Ha ezeket az alapvető hibákat elkerüli, biztos lehet benne, hogy terasza burkolata nem csak 1-2 évig lesz gyönyörű és álomszép, hibamentes! Ne feledje a Mapei mottóját: már elsőre véglegesen!

További kérdések esetén kérdezzen szaktanácsadónktól díjmentesen!

szaktanacs_gomb_ok

 

 •