Lakásfelújítását határidőre, kiváló minőségben és elvárt költségben szeretné megvalósítani? Hogyan kezdjen bele a felújításba, hogy nem őrüljön bele?

Posted by on június 8, 2018 in tanácsok | Lakásfelújítását határidőre, kiváló minőségben és elvárt költségben szeretné megvalósítani? Hogyan kezdjen bele a felújításba, hogy nem őrüljön bele? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Mutatjuk!
Mindenki három dolgot szeretne a lakásfelújításkor:

 • Gyorsan: határidőre, csúszás nélkül elkészüljön minden
 • Jól: az elvárt minőségben készüljön el az összes munka
 • Ne drágán: ne lépje át a végösszeg a tervezettet

Lehetséges ez egyáltalán? Mi azt mondjuk: igen!

Persze vannak, akik már előre félnek a felújítástól, és vannak, akik csak menet közben jönnek rá, miért óvták őket attól, hogy az egészbe belevágjanak. Pedig ennek nem kell így lennie, elég csak megfogadni pár dolgot az elején.

Lakásfelújítás határidőre, az elvárt minőségben és költségben – ez csak egy álom?!

Nem, mindössze egyetlen egy dologra kell odafigyelnie: gyűjtsön elegendő információt, és ne „hübelebalázs” módjára vágjon bele a felújításba!

Így ugyanis rengeteg pénzt, még annál is több időt, és rengeteg idegeskedést takaríthat meg magának!

És akkor jöjjön a betartandó 4 szabály!

Első kötelező szabály: Cél nélkül soha!

Ha Ön valaha sportolt, vagy játszott akár egyéni vagy csapatjátékban, akkor tudja, hogy ha úgy ment el egy versenyre, hogy lesz ami lesz, nem volt meg a győzni akarás iránti vágya, akkor nagy valószínűséggel veszített… Ugyanez a helyzet a felújítással is: ha nincs meg az igazi cél, akkor itt nem egy játszmát vesztünk el, hanem tíz-akár százezreket a zsebünkből.

Így elő a papírral és tollal (vagy a tablet-tel) és írjon egy listát, hogy mi az, ami

 • nem működik a lakásban
 • nem tetszik már a lakásban
 • változtatni szeretne

Ha meg van a listája, akkor már Ön is jobban átlátja, hogy mi az, amivel kapcsolatban szakembert kell keresnie, és pontosabban tud akár már árajánlatot kérni, vagy a neten kutakodni, hogy ezekhez a munkálatokhoz még is mire lesz majd szüksége.

Második betartandó szabály: fontossági sorrend!

Egy lakásfelújításnál rengeteg dolgon kell átrágni magát, és döntést kell hoznia. Sokan esnek abba a hibába, hogy nekivágnak, és azt gondolják, ha már úgy is belevágtak, és évekig úgy sem kell hozzányúlni, csináljuk még meg ezt, vegyük meg még azt, és hipp-hopp, mire észbe kapnak még nagyobb káosz van felújítás során, mint amivel terveztek, nem beszélve az elszaladt költségekről.

A baj nem a számtalan igénnyel van, hanem azzal, ha nem tud köztük sorrendet tenni. Tisztába kell lennie a „takaró hosszával”, és hogy ebbe valamint az időnkbe belefér-e az ízlésünk.

Harmadik és talán a legfontosabb betartandó szabály: ellentmondást nem tűrő költségvetés!

Ha valakinek családi háza van, az tudja, hogy arra mindig lehet költeni, sokat! Egy lakásfelújításnál pontosan ugyanez a helyzet, már az előző szabály esetén leírtak miatt is.

Most belevágunk, most szedjük szét, két év múlva nem akarom elölről kezdeni. Ugye ismerősek ezek az érvek?

De sajnos ezeknek a költéseknek, és igényeknek csak a csillagos ég szab határt – vagy még az sem! Ezért az álmodozás előtt érdemes egy gyors költségvetést csinálnia, hogy számos csalódástól megkímélhesse magát, vagy esetleg a családi vitáktól.

 • Írjon le egy minimum és maximum összeget, amit a felújításra szán, és attól ne térjen el
 • Találjon megbízható szakembert, akinek valóban annyit kell kérni az elkészült munka után, amennyiért elvállalta a munkát, amennyiért megállapodtak még a kivitelezés legelején
 • Ha van rá lehetősége, akkor azért legyen vésztartalék, hiszen annyiszor előfordult már a felújítás során a nem várt esemény

Negyedik és egyben a legkritikusabb betartandó szabály: ne Ön végezze a teljes felújítást, hacsak nem szakember!

Ha hosszú távra tervezi a burkolatot, amit, ha egyszer jól csináltak meg, akkor ahhoz évekig nem kell hozzányúlni, és hogy ne kényszerből, a tervezettnél előbb kelljen változtatnia burkolatán, hanem saját szándékból azért, mert újra, szebbre vágyik, akkor bízzon meg egy valódi, jó szakembert! Mindannyian értünk valamihez, de nem mindig ugyanahhoz, és nem biztos, hogy pont a burkoláshoz! Ha nem így lenne, nem készültek volna ezek a fotók az elbaltázott kivitelezésekről.

És íme még 6 tipp, hogy mire figyeljen oda a szakember kiválasztásánál, mert egy jó szakember aranyat ér, vagy ebben az esetben akár egy ÁLOM OTTHONT:

 1. Gyűjtsön róla ajánlást – Egy burkolót legjobban a munkái, valamint a megrendelői vélemények minősítenek. Ha egy szakember jó munkát végez, a megrendelők általában elégedettek vele, és bátran ajánlják másoknak is.
 2. Gyűjtsön róla minél több információt – Mennyire megbízható a szakember? Mennyire tartotta a szavát (akár a határidőt, akár az árat illetően)? Ha korábbi megrendelői nem nyilatkoznak túl pozitívan a szakemberről a határidőket illetően, akkor semmi nem garantálja, hogy Önnél ugyanezek a dolgok nem fognak problémát okozni.
 3. Kérjen tőle referenciát – Ma már nagyon sokan tudatosan készítenek ilyen jellegű felvételeket, melyekből megbizonyosodhat arról, hogy a burkoló valóban szép és esztétikus munkát végez-e.
 4. Tudja meg, hogy hogy a szakember hogyan kezeli a problémás eseteket – A szakember által készített burkolattal az elmúlt időszakban voltak-e problémák (felválások, repedések), melyeket javítani kellett? Hogyan és milyen gyorsan reagált a problémára, mennyire volt segítőkész? Mennyi időn belül javította ki a problémát?
 5. Győződjön meg arról, hogy a szakember számlaképes-e – Nem elhanyagolható szempont a szakemberválasztás során az sem, hogy a mester számlaképes legyen. Ha vitára kerül sor, a munkavégzéshez köthető számlák megléte elengedhetetlen. Csak abban az esetben érvényesítheti a garanciát, ha elteszi a bizonylatokat, számlákat!
 6. Szerezzen információt arról, hogy milyen anyagokat használ a munkája során – Gyakran előfordul, hogy amikor a burkolás költségeit tervezik, csak a burkolat árára és a munkavégzés költségeire gondolnak a megrendelők. Nagyon kevesen kalkulálnak a segédanyagokkal – hiszen ezek nem látszanak –, pedig ezek az anyagok határozzák meg a burkolat időtállóságát, élettartamát!

Bízunk abban, hogy ezek a szabályok segítenek önnek! Ha mindezek után segítségre lenne szüksége a felújításhoz, szívesen segítünk, ha konkrét problémája, kérdése van, itt megtalál minket!

Gondtalan lakásfelújítást, és lenyűgöző új otthont kívánunk!
Ha mindezeket az egyszerű tanácsokat megfogadja, és így vág bele a felújításba, gyorsan és bosszankodás nélkül fogja élvezni megszépült otthonát!

 •