Látványosan szép lesz ettől az apróságtól az otthona

Posted by on január 19, 2018 in Nappali és lakóhelyiségek | Látványosan szép lesz ettől az apróságtól az otthona bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szeretne olyan látványos burkolatot az otthonába, amelyre évek múlva is öröm ránézni, ami minden napszakban más és más játékosságot kölcsönöz a helyiségnek, amit nem lehet megunni? A mozaik pontosan ilyen megoldást nyújt, ráadásul csak a saját fantáziánk szab határt a lehetőségeknek, teljesen egyedivé teheti az otthonát.

Viszont tudnia kell azt is, hogy csak akkor lesz lenyűgöző és hatásos a látvány, ha a különböző anyagú mozaikok fektetésének szabályait betartják, illetve helyesen alkalmazzák.

Az új anyagok sokszor máshogy viselkednek, mint a régiek, így új feladatot is jelent velük a burkolat kivitelezése. Bizonyos mozaikok fektetése ugyanis olyan új ismereteket követel meg a burkoló, a tervező vagy akár a műszaki ellenőr szakemberektől, melyekre korábban nem volt szükség, így azokkal szakkönyvekben nem találkozhatunk.

Lássuk, mik ezek a tudnivalók és szabályok.

mozaikKép forrása: bisazza-australia.com.au

  1. Mázas kerámia mozaik

Legkevésbé problémásak a hagyományos mázas kerámia mozaikok. Esetükben a ragasztó és a fugázóanyag kiválasztását a hidegburkolás terén már jól ismert általános követelmények szerint kell megtenni: például a felhasználás helye, a várható igénybevétel, a fugák szélessége, esztétikai elvárások.

mozaikKép forrása: ideas.kohler.com

  1. Álfugás burkolólap

Kerámia mozaikok esetén fontos említést tenni az úgynevezett álfugákkal készülő burkolólapokról. Ezek nem valódi mozaikburkolatok, de mivel megjelenésükben hasonlóak, így gyakran helyettesítik azokat. Ezek a lapok jellemzően mázas kerámia lapok bemélyített, vágott álfugákkal. Problémát a vágott álfugák és a lapok közti valódi fugák közötti eltérő nedvszívóképesség okozhat, mely eltérő fugaszínben, foltos fugaképben jelentkezhet. Ilyen burkolatokhoz célszerű fehér, de mindenféleképp világos, semleges színű fugát választani.

mozaikKép forrása: todayshomeowner.com

  1. Üvegmozaik fajták

A mozaik szó hallatán a legtöbb ember az üvegmozaikokra gondol. Nem véletlen, mivel ez a legelterjedtebb kategória a mozaikburkolatok között.

Általánosságban elmondható, hogy mivel anyaguk nem nedvszívó, nehezen ragasztható felületű, így mindenféleképpen magasabb minőségű ragasztóra lesz szükség, de érdemes ezt a csoportot tovább bontani.

mozaikKép forrása: pinterest.com

Tisztán üvegből készült mozaikok esetén a fektetési módot és a kiválasztott ragasztót is nagyban befolyásolja, hogy mennyire átlátszóak a mozaikszemek.

Hátoldalán színezett üvegmozaik: Az úgynevezett hátoldalukon színezett kristálymozaikok és a medencékben leggyakrabban használt színes, de éppen csak áttetsző mozaikok esetén is fehér ragasztót kell használni, például KERABOND T és ISOLASTIC keverékét.

A ragasztó színe átüthet kis mértékben a burkolaton, s így a kapott összképet befolyásolja a mozaik mögötti alapfelület színe. A ragasztó kiválasztásánál és a fektetési módnál mégsem meghatározó a ragasztó fehérségének mértéke, és teljes hátoldali fedettségre is elsősorban csak egyéb igénybevételek miatt lehet szükség.

mozaikKép forrása: susanjablon.com

Áttetsző üvegmozaik: Az üvegmozaikok között az opálosan áttetszőtől kezdve a teljesen átlátszóig nagyon sokfélét találunk. Az ilyen mozaikoknál már fontosabb a ragasztóágy színe, így elsősorban ADESILEX P10 és ISOLASTIC keverékét érdemes használni, mely fokozott fehérségű, finomszemcsés ragasztó.

Minél átlátszóbb egy üvegmozaik, annál meghatározóbb a fektetés módja. A piacon ma már olyan mozaikok is kaphatóak, melyek mögött szinte tökéletesen látszódik a mozaikszemek beágyazódásának legkisebb hibája is. Ezeknek a mozaikoknak a fektetése nagy gyakorlatot igényel. Érdemes előzőleg egy próbafelületet is készíteni. Átlátszó, áttetsző mozaikok esetén különleges hatásokat érhetünk el színes KERAPOXY epoxi ragasztó és fugázó alkalmazásával.

mozaikKép forrása: designsponge.com

Hátoldalon bevont üvegmozaik: Az üvegmozaikok egy új csoportját képezik a tükrös, foncsorozott, aranyozott hát oldalú mozaikok. Ezeknél a mozaikoknál a hátoldal bevonatától függően előfordulhat, hogy a cementes ragasztó által létrehozott lúgos közeg megmarja, bemattítja a bevonatot. Éppen ezért ezeket a mozaikokat csak előzetes, pár héttel korábban készült, megnyugtató eredményt hozott próba után ajánlott cementes ragasztóágyba fektetni, de biztosabb megoldás, ha cementmentes ragasztót (KERAPOXY ADHESIVE-t, KERAPOXY-t vagy KERALASTIC-ot) és cementmentes fugázót (KERAPOXY DESIGN-t, KERAPOXY CQ-t vagy KERAPOXY-t) választunk.

  1. Természetes kőmozaik

Ahogy a hidegburkolás egyéb területein, úgy a mozaikok esetén is egyre gyakrabban találkozhatunk természetes kövekkel. A kövek mind anyagukban, mind formájukban változatosak lehetnek, a hálóra kasírozott természetes, válogatott folyami kavicsoktól, az üvegmozaikok között elhelyezett vágott, csiszolt márványszemekig.

mozaik
Kép forrása: fendhome.com

Szemben a hagyományosnak tekinthető kerámia és üvegmozaikokkal, a természetes kőmozaikok kiválasztása sokkal kevésbé pusztán esztétikai kérdés. A kőmozaikok kiválasztásánál nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy az adott kőtípus megfelel-e a kívánt felhasználási területre.

Talán előre fel sem merül, pedig valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy mi fog történni mészkővel vagy márvánnyal olyan felületen, ahol savas tisztítószereket, például vízkőoldót használunk, hogy fog kinézni egy porózus kőfelület egy zuhanyfülke alján pár év múlva.

A ragasztó kiválasztását szintén nagyban befolyásolja a kő anyaga. A nedvesség okozta deformációk, alakváltozások az elemek kis mérete miatt nem meghatározóak. Elsősorban egyes kőtípusok lúgos, nedves közeg okozta elszíneződései, károsodásai mérvadóak a ragasztó kiválasztásánál. Lúgos, nedves közegre érzékeny köveket, az érzékenység mértékétől függően gyorskötő, kristályos vízmegkötő képességű vagy vízmentes anyagokkal lehet ragasztani és fugázni.

Ha szeretné megtudni, hogy a felújításához milyen minőségi termékeket ajánlj a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek, akkor keresse fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

  •