Legenda vagy valóság: megvizsgáltunk 3 szabályt a burkolásról, meg fog lepődni!

Posted by on november 15, 2016 in blogbejegyzés | Legenda vagy valóság: megvizsgáltunk 3 szabályt a burkolásról, meg fog lepődni! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Felújítóként vagy építtetőként sokféle információt hall az ember a kültéri burkolásról, néha ellentmondó dolgokat javasolnak, elfogadott igazságokként sok félreértés terjed. Most 3 alapvető szabályról mondjuk el az igazságot, hogy Ön egyszer s mindenkorra tisztában legyen vele: Legenda vagy Valóság?

LEGENDA vagy VALÓSÁG

(Kép forrása: https://nemetorszagban.com/public/uploads/a/1/admin/H8TbdLrzBuQjjbio.jpg)

  1. LEGENDA vagy VALÓSÁG?

Állítás: Az erkély- és teraszburkolatok egyik leggyakoribb hibája, hogy nem megfelelő az alapfelület lejtése.

Válasz: VALÓSÁG!

A lejtés nélküli vagy nem megfelelően lejtetett burkolaton a víz felgyülemlik és a fugákon át – amennyiben nincs vízszigetelés – beszivárog a betonba. A víz miatt nő a beton nedvességtartalma, a fugákon mészkivirágzás alakul ki (fehér foltok jelennek meg a felületén). A fagyás és olvadás hatására a lapok felválnak és lassan a beton is tönkremegy. Azért, hogy a víz ne állhasson meg a burkolaton, hogy ne alakulhassanak ki tócsák a felületén, az erkélyek és a teraszok vízszintes felületét legalább 2%-os lejtéssel kell kialakítani.

De mit lehet tenni, ha a teherhordó szerkezet kivitelezésekor nem gondoskodtak annak megfelelő lejtéséről?

Ilyen esetben a szigetelés előtt a víz elvezetését biztosító lejtésadó esztrichbetont kell készíteni rá. A teraszokon a födém és az esztrich közé beépített hagyományos vízszigetelés nem védi meg a fölötte lévő szerkezetet a nedvesség káros hatásaitól. A lejtésadó rétegre készülő kenhető vízszigetelés azonban megakadályozza a repedéseken átszivárgó víz bejutását az alatta elhelyezkedő rétegekbe. Így fokozza az aljzatbeton ellenálló képességét is. A kenhető vízszigeteléssel megakadályozhatja a fugákon megjelenő mészkivirágzásokat is, hiszen a nedvesség nem tud a szigetelésen áthatolni, hogy később elpárologva a fuga foltosodását, „kivirágzását” okozhassa.

  1. LEGENDA vagy VALÓSÁG?

Állítás: A teraszburkolatok fektetésére minden esetben megfelelnek azok a ragasztók, amelyekre a gyártó ráírta, hogy flexibilis.

Válasz: LEGENDA!

A teraszburkolatokat a gyakori hőingadozások miatt – tél és nyár váltakozása, nyáron egy erős zápor, stb.- sok esetben olyan mértékű feszültségek terhelik. Amelyeket az úgynevezett flexibilis ragasztók nem képesek elviselni, és a burkolat felválik. Mivel ma már divat kültéri teraszokra is nagyméretű – 30×30 cm-esnél nagyobb – lapok fektetése, ezért erre a célra a legtöbb esetben ezek az úgynevezett flexibilis ragasztóhabarcsok nem alkalmasak! A legnagyobb biztonságot a teraszburkolatok fektetésekor az úgynevezett S-osztályú ragasztók adják. A gyártók a zsákon S1 vagy S2 szabványjelöléssel látnak el.
A felfagyások elkerülésére a terasz- és erkélyburkolatokat ún. üregmentes, a lapok közel 100%-os hátoldali fedettségét biztosító ragasztási technikával kell elkészíteni. Az üregmentes ragasztási technikával kialakított nagyobb érintkezési felületeken egyenletesebben oszlanak el a burkolat és az aljzat mozgáskülönbségéből származó feszültségek, ezért csökken a lapfelválások veszélye, továbbá elkerülhető a mészkivirágzás és a felfagyás is.

A fugázóhabarcsok anyaga rugalmasabb, mint a burkolólapoké, ezért az alakváltozásukkal elősegítik az aljzat és a burkolat közötti mozgásokból keletkező feszültségek csökkentését. Ezért azon kívül, hogy a teraszok, erkélyek burkolataihoz alakítható, jól alakítható ragasztóhabarcsokat használunk, feltétlenül szükséges a flexibilis fugázóanyag használata is.

Hogy elkerülhető legyen a fuga kipergése, akár azok penészesedése, a kültéri teraszok esetén nagyon jó szolgálatot tesz az ULTRACOLOR PLUS, amelynek alkalmazásával például nyári meleg idején a hajnalban tömített fugákat már nem veszélyezteti a későbbi nagy forróság. Így évszaktól függetlenül bármikor nyugodtan gyönyörködhet terasza szépségében, és élvezheti annak kényelmét, burkolata stabilan állni fog.

Az ULTRACOLOR PLUS vastag lapok fugázásához, természetes kövekhez keskeny fugaszélesség mellett is alkalmazható. És gyorskötő tulajdonsága bizony nagyon jó szolgálatot tesz akkor, ha minél hamarabb igénybe kívánja venni teraszát.

  1. LEGENDA vagy VALÓSÁG?

Állítás: A terasz burkolásakor a ragasztó kiválasztásakor a lap méretén és anyagán kívül figyelembe kell venni a lap színét, és a terasz tájolását is.

Válasz: VALÓSÁG!

A teraszoknál a ragasztóhabarcs kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen mértékű hőmérséklet változások, hősokkok érik a teraszburkolatot. Például a déli tájolású teraszoknál, vagy sötétebb színárnyalatok esetén a lapok jobban felmelegszenek, és egy eső okozta hirtelen lehűlés lényegesen nagyobb hősokkot okoz.

Ahhoz, hogy a teraszburkolatok hosszú időn át is szépek és sértetlenek maradjanak, a vizet gyorsan és biztonságosan el kell vezetni a rendszerből. A napsugárzás hatására a burkolat a színétől és az erkély tájolásától függően igen gyorsan, akár 70 -80 °C-ra is felmelegedhet, ami rendkívüli feszültségnövekedéssel jár.

Ezért fontos, hogy a teraszokon és erkélyeken jelentkező nagy mozgáskülönbségeket a ragasztó el tudja viselni. Ha ezt nem veszi figyelembe, akkor a burkolat megrepedhet vagy fel is válhat. Itt sem szabad megfeledkeznie azokról a károkról, amelyeket a csapadék beszivárgása, télen pedig a burkolólapok felfagyásával járó jégképződés okozhat.

Reméljük, ezzel a 3 válasszal Ön is közelebb kerül álmai teraszához, amely hosszú időn át szép, és sértetlen marad! Ne feledje, Mapei-jel elsőre véglegesen sikerül.

szaktanács

  •