5 apró tipp, és nem színeződik el a látványos burkolat

Posted by on szeptember 25, 2018 in Egyéb | 5 apró tipp, és nem színeződik el a látványos burkolat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az utóbbi években egyre divatosabb a természetes kövekkel való burkolás, ezek vastagsága most már 1 cm-es, sőt akár 8 mm-es is lehet. Viszont a kisebb vastagság a fektetés során számos olyan új problémát okozhat, amely a nagyobb vastagságok esetén nem merült fel, vagy alig volt jellemző. Van 5 tipp, amivel megelőzhető, hogy ne színeződjenek el ezek a látványos burkolatok.

Figyelem, az 5. pont már nem a kivitelezőn, hanem Önön múlik!

Kép forrása: carpetspectruminc.com

  1. A ragasztó kiválasztása

Az első és legfontosabb szabály, hogy áttetsző vékony kövekhez, például márványhoz, gránithoz, a kő színének megfelelő ragasztót kell választani. Világos kövekhez fehér, sötét kövekhez szürke ragasztó ajánlott, mivel a ragasztó színe átüthet a világos kőzeteken, megváltoztatva annak eredeti színét.

Kép forrása: ltpuktechnical.wordpress.com

  1. A lefektetés technikája

Ugyanígy általános szabály természetes kövek fektetésekor, hogy minden esetben meg kell kenni a lapok hátoldalát is. Célszerű a teljes beágyazódásra törekedni, nem csak ott, ahol ez egyéb műszaki feltételek miatt is szükséges, mint például kültérben vagy nagy terhelésű felületeken, hanem mindenhol. Ennek egyik oka, hogy a kövön esetlegesen átütő ragasztóágy is egységes képet mutasson, a másik oka, hogy a cementes ragasztókhoz kevert diszperzió tartalom a burkolatba felszívódhat. Ha az ágyazat nem egységes, akkor ez a diszperzió tartalom egyenetlenül „impregnálja” a kő szerkezetét. Mikor a burkolat nedvességet kap, akkor a felületén, az átnedvesedés képe kirajzolja a fektetési módot, ha nem volt egységes a ragasztóágy és a beágyazódás, ami árt a burkolatunk szépségének.

  1. A hézagkitöltés

Szintén általános szabályként elmondható, hogy természetes kőburkolatok dilatáció képzéséhez kizárólag semlegesen térhálósodó, kifejezetten kőburkolatokhoz ajánlott rugalmas hézagkitöltőt kell használni, ilyen például a Mapesil LM. Az ecetsavas hézagkitöltők beszívódhatnak a kőzetbe, és elszínezhetik azt!

Mindemellett a természetes kövek burkolása előtt fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő vízszigetelések, vízelvezetés, lejtésképzés kialakítására is.

Kép forrása: floorrenewhouston.com

  1. A burkolat anyaga

Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő burkolatot, érdemes utánanézni a helyes fektetési módnak. Leginkább egyes márvány és mészkőfajták, onyxok, gneiszek, és egyes gránitfajták fektetése igényel fokozott figyelmet és hozzáértést. Nézzük, melyek lehetnek a problémák és a megoldások.

  • Nedvességre érzékeny köveknél ajánlottak a gyorskötő, gyorskötő és kristályos vízmegkötő képességű termékek, mint a GRANIRAPID, ELASTORAPID, KERAQUICK, vagy vízmentes ragasztók, mint a KERALASTIC vagy a KERAPOXY ADHESIVE.
  • Lúgos közegre érzékeny köveknél, mivel a cement kötése során keletkező mészhidrát okozza a ragasztók lúgosságát, az előzőekben felsorolt ragasztók is kiváló megoldást jelenthetnek, továbbá csökkenthető az igénybevétel, trassz tartalmú ragasztókkal, mint például a MAPESTONE TM. A MAPESTONE TM trassz tartalma ugyanis segít megkötni a habarcságyban lévő szabad meszet.
  1. A kövek takarítása

Kövek ápolására, takarítására használt szerek kiválasztásánál is fontos figyelembe venni az adott kőzet savra, lúgra, nedvességre való érzékenységét. A kőzet típusa további kötöttségeket jelenthet a tisztításkor, érdemes erről külön tájékozódni, hogy sokáig gyönyörködhessen a burkolatban.

Ha a felújítással, építkezéssel, burkolással kapcsolatban bármilyen kérdése van, vagy segítségre van szüksége, keresse szakembereinket, kollégáinkat, akik örömmel állnak a rendelkezésére: http://www.mapei.com/adv/HU/szaktanacs_uj/

  •