Ez az 1 óriási tévedés teljesen tönkreteheti a burkolás eredményét

Posted by on május 31, 2018 in Egyéb | Ez az 1 óriási tévedés teljesen tönkreteheti a burkolás eredményét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nem kell beletörődni abba, hogy a drága járólap előbb-utóbb sérül, feltöredezik. Csak egyetlen óriási tévedést kell elkerülnia kivitelezés során, és a kiváló eredmény hosszú évekre garantálható.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a nagyméretű vagy kültéri járólap hosszú távon bírja a változásokat? Mutatjuk, mi az az egy fontos tény, amit muszáj ismernie.

A hatályos szabályozás alapján minden ragasztót „flexibilisnek” nevezhetünk, aminek valamilyen mértékű rugalmassága van. Emiatt olyan termékekre is rákerülhet a flexibilis megjelölés, melyeknek alakváltozó képessége nem elegendő ahhoz, hogy akár kisméretű (15×15 cm-es) burkolatok és aljzatuk között (többnyire hőmozgás miatt) keletkező feszültségeket levezessék nagy hőingadozás esetén.

Fontos tudnunk, hogy minél nagyobb egy lap élhossza, annál nagyobb lesz a felmelegedés és lehűlés okozta hőmozgása is. Azt is tudnunk kell, hogy a hőmérsékletváltozás miatt nemcsak a burkolatunk mozog, hanem az annak aljzatául szolgáló beton vagy más anyag is.

eredményKép forrása: houzz.dk

Az MSZEN 12004-es szabvány segít abban, hogy jól válasszunk terméket. A szabvány, egyéb tulajdonságok mellett, alakváltozásra való képességük alapján kategorizálja a különböző gyártók termékeit. Azokat a ragasztókat nevezzük S-osztályos termékeknek, amelyek a lehajlás vizsgálaton S1 vagy S2 besorolást érnek el. Első pillantásra egyértelműen leolvasható a zsákról a termék legfőbb műszaki paramétere, a rugalmassága, azaz a keletkező feszültségek leépítésére való képessége.

Tehát a zsákokon ne a „flexibilis” feliratot keresse, hanem az S1, S2 jelzéseket!

A kategorizálás menete minden gyártónál ugyanaz, ezért könnyen összehasonlíthatók a különböző gyártók termékei, és számunkra eddig ismeretlen termékekről is hamar el tudjuk dönteni, hogy alkalmasak-e egy adott feladatra.

Ha S1-es besorolású terméket választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a termék kb. 60×60 cm-es lapméretig lesz képes elviselni a burkolat mozgásait, ugyanis a próbatest-lehajlása 2,5 és 5 mm közötti.

Nemcsak ilyen nagyméretű lapok esetén van szükség erre a nagyfokú rugalmasságra. Vannak olyan igénybevételek, amikor egy kisebb méretű burkolat is igényli az S1-es ragasztóhabarcsot. Kültérben például, ha a napsütés miatt felmelegedett (akár 50-60 ˚C is lehet) burkolatra érkezik egy hirtelen nyári zápor, vagy esetleg jégeső, akkor a mozgás nemcsak nagymértékű lesz, hanem gyors is.

Kültérben még a normál méretű (30×30 cm-es) burkolatokat is S1-es ragasztóval indokolt készíteni. Hasonló a helyzet padlófűtés esetén, illetve a nem szokványos, nagy mozgásra képes aljzatokra való burkoláskor is, mint pl.: gipszkarton, különböző farost lemezek, stb.

eredményKép forrása: jaenin.com

Léteznek olyan speciális esetek, amikor már ez a kategória sem nyújt teljes biztonságot a burkolatnak és burkolónak. Az S2-es besorolású, nagy alakváltozásra képes termékek lehajlása 5 mm feletti! Ennek a kategóriának nincs felső határa.

A Mapei rendelkezik számos olyan termékkel, amelyeknek értékei jócskán meghaladják az 5 mm-t. Ezek közül is kiemelkedik a KERAQUICK, ami víz helyett LATEX PLUS-szal bekeverve oly mértékben rugalmas terméket eredményez, hogy közel 3-szor túlteljesíti az S2-es besorolást, próbatest-lehajlása 14 mm! Ez, megfelelő aljzat előkészítés esetén, alkalmassá teszi akár fémre történő burkolásra, de a meglévő PVC vagy linóleum aljzat sem jelent problémát neki.

Ha szeretné megtudni, hogy a felújításához milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek, akkor keresse fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

  •