1 óriási hiba, ami miatt sérül a burkolat – és hogyan lehet elkerülni

Posted by on február 15, 2018 in Egyéb | 1 óriási hiba, ami miatt sérül a burkolat – és hogyan lehet elkerülni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Van egy nagyon gyakori kivitelezési hiba, amit a burkolás során el lehet követni, és ami miatt rövid időn belül sérül a járólap, a burkolat: megreped, eltörik vagy akár felválik. Ezt a kivitelezési buktatót kevesen veszik figyelembe, pedig csak egy kis apróságon múlik, hogy milyen sokáig marad gyönyörű az újonnan lefektetett burkolat, járólap.

Ez a hiba a ragasztó felkenéséből származik, ugyanis számos esetben a sikeres végeredmény függ attól, hogy milyen technikával fektetik le a burkolatot.

sérül a járólapKép forrása: thepineacclelist.com

A legjobb megoldás, hogy a későbbi hibákat elkerüljük, az üregmentes ágyazat kialakítása, vagyis amikor a ragasztó több, mint 95%-ban fedi a burkolólap hátoldalát.

Mikor ajánlott az üregmentes ágyazat kialakítása?

  • kültéren, padlón és homlokzaton is, valamint mindenhol, ahol a burkolatot nagy terhelés éri
  • ha padlófűtés vagy falfűtés fölé kerül a burkolat
  • ha természetes köveket használnak a burkoláshoz
  • ha beton vagy gipsz burkolóelemekkel történik a burkolás
  • méretükből adódó sérülékenységük és áruk miatt érdemes a nagyméretű greslapokat is üregmentesen fektetni
  • ha a néhány milliméter vastag, óriásméretű, akár több méter oldalhosszal rendelkező kőporcelán lapokkal szeretne burkoltatni

Íme, a HELYES kivitelezési módszer:

Nagyon fontos, hogy ha a lap rövidebb oldala nem haladja meg a 60 cm-t, akkor a rövidebb oldallal párhuzamosan kell a ragasztóbordákat felhúzni. A lapot egy határozott mozdulattal bele kell nyomni a ragasztóágyba. Merőlegesen meg kell mozgatni, hogy a levegő biztosan eltávozzon a lap alól. Így alakul ki az üregmentes ágyazat. Az ilyen technikával lefektetett burkolat hosszú ideig sérülésmentes marad.

 

sérül a járólap
Kép forrása: youtube.com

Viszont ha a ragasztót legyezőszerű mozdulatokkal hordják fel, akkor a burkolólap alól a levegőt sosem lehet tökéletesen eltávolítani. Mivel a levegő alatt nincs megtámasztás, a burkolólap könnyebben sérül.

sérül a járólap
Kép forrása: youtube.com

Ha a ragasztóágyat pogácsás módszerrel alakítják ki, ugyanúgy levegő szorul a lap alá, ami így a legkisebb terhelésre is törik, felválik.

Ha szeretné megtudni, hogy a felújításához milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek, akkor keresse fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

  •