Télen sem szeretne repedt burkolatot? Akkor íme, 2 egyszerű tipp

Posted by on december 5, 2018 in Hidegburkolatok | Télen sem szeretne repedt burkolatot? Akkor íme, 2 egyszerű tipp bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A felújítók között a legnagyobb gondot még mindig a burkolatok felválása, megrepedése jelenti. Van, hogy nem sokkal a felújítás után már jelentkeznek a problémák! Miért fordulnak elő ezek a hibák? Elég csak 2 lépéssel tisztában lenni, és ha szakszerű a kivitelezés, a burkolat élettartama garantáltan hosszú lesz.


Kép forrása: daltile.com

Ezt a 2 dolgot ajánlott megjegyezni: egy burkolat élettartamát az aljzat minősége és aragasztó minősége határozza meg. Ha bármelyikbe hiba csúszik, akkor a burkolatunkon inkább előbb, mint utóbb, megjelennek a hajszálrepedések, repedések, míg végül feltöredezik a padlólap.

  1. Az aljzat tökéletes minőségét így kell elérni

Sok esetben előfordul, hogy a cement-esztrich felületén repedések jelennek meg. Ilyenkor, mint minden felújítási folyamat első lépéseként a hiba okát kell megkeresni és megszüntetni.

A repedéseket kialakulásukat tekintve két fő csoportra oszthatjuk. Az egyik csoport, amikor gyors száradás vagy zsugorodás miatt reped meg az aljzatunk. Ezek legtöbbször pókhálószerű, keskenyebb repedések. Sokszor nincs elrepedve a beton, csak a felülete nyílik meg. Ezen repedések megléte kevésbé van kihatással a burkolatra, javításuk egyszerűbb feladat. Ilyenkor elég a repedéseket kitölteni egy híg epoxi gyantával, mint pl. az Epojet.

Kép forrása: burgos25.com

A másik csoportba tartoznak az egyenes vonal mentén történt, szélesebbrepedések. Meglétük a dilatációs mezők helytelen kialakítására vezethető vissza. A kötésekor az esztrich zsugorodik, hőmérséklet emelkedésekor hőmozgást végez, tágul. Nem megfelelő számú és helyzetű dilatáció (tágulási hézag) esetén elreped. Ilyenkor egy folyton mozgásban lévő repedés jön létre, és ez bizony a burkolaton is meg fog jelenni.

  • Dilatációs repedések észlelésekor minden esetben „betonvarrás” technológiát kell alkalmaznia a szakembernek. A repedést 2-3 mm mélységig ki kell tágítani, keresztirányban 25-30 cm-enként az aljzatvastagság feléig bevágásokat kell készíteni. Portalanítás után a bevágásokba esztrich-kötőlemez kerül elhelyezésre, majd az egészet ki kell tölteni Eporippel.
  • A gyantába még friss állapotában ajánlott kvarchomokot szórni, majd a gyanta kikötése után a felesleges homokot el kell távolítani.A gyanta felületén megkötött kvarchomok fogja biztosítani a megfelelő tapadást a rákerülő rétegek számára.
  • Az utolsó, ám egyik legfontosabb lépés: meg kell szüntetni a hibát kiváltó okot. A megfelelő helyre kell bevágni a dilatációt, ugyanis enélkül a repedés újra meg fog jelenni. Amennyiben sürget az idő betonvarráshoz Eporip helyett választható a gyorskötő Eporip Turbopoliészter gyanta is.

A szakszerű kivitelezésről itt nézhet meg egy rövid videót:

 

  1. A ragasztó minősége határozza meg a burkolat élettartamát

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy burkolat élettartamát az aljzat minőségén kívül nagyban befolyásolja a ragasztó minősége is. A ragasztóhabarcsok minőségét elsősorban a műgyanta tartalmuk határozza meg.

Kép forrása: dwell.com

A ragasztóba kevert por alakú műgyanták, polimerek és egyéb adalékszerek mennyisége és minősége határozza meg az anyag kötési gyorsaságát, bőrösödési idejét, állékonyságát, tapadó-szilárdságát és alakváltozásra való képességét is!

A Mapei S2-es ragasztóival nap mint nap reklamációmentesen ragasztanak például kiugróan nagyméretű burkolatokat is. A manapság gyártott egyre nagyobb méretű burkolatok biztonságos ragasztásához elengedhetetlen az egyre rugalmasabb és strapabíróbb ragasztóanyagok fejlesztése.

A Mapei-re jellemző, hogy a forradalmian új technológiák és anyagok fejlesztésében és gyártásában kiemelkedő szerepet vállal és világszerte élen jár. Nincs ez másként az S-osztályos termékek esetében sem.

Ebből a videóból kiderül, milyen ragasztót és milyen burkolástechnológiát ajánl a Mapei nagy lapokhoz:

Ha szeretne a felújításához minőségi tanácsot, keresse fel honlapunkat. Itt megtudhatja, milyen terméket ajánlunk a felújításához, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

  •