Mi kerül a terasz burkolat alá?

Posted by on február 24, 2016 in Terasz, kültér | Mi kerül a terasz burkolat alá? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

image011Burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy mit szeretnének megcsináltatni, hanem azzal is, hogy mivel.

Először is tisztázni néhány alapelvet, amit teraszok burkolásánál feltétlen be kell tartanunk. A legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, száraz, portól és szennyeződéstől mentes legyen.

1. Vízszigetelés

E célra a Mapei termékskálájából a kétkomponensű flexibilis, kenhető MAPELASTIC szigetelés a legalkalmasabb, amely a felülről esetleg átszivárgó csapadék továbbjutását is megakadályozza.

A szigetelést a burkolás feltételeinek megfelelő aljzatra kell felhordani az előírások szerint, és – a bitumenes szigetelésekkel ellentétben – közvetlenül ragasztható rá a burkolat. A csatlakozó szerkezetekhez az élekben várható intenzívebb mozgások áthidalására érdemes beépíteni hajlaterősítő MAPEBAND szalagot.

2. Ragasztás

Kültéri teraszok burkolásához az európai szabványnak megfelelő flexibilis ragasztókat alkalmazhatunk. Ha ilyen ragasztót használunk, akkor a fugázóanyagnak is flexibilisnek kell lennie, ugyanis a burkolólapok mérete a hőmérséklet hatására számottevően változik.

Fokozottabb terhelést jelent, ha ez a változás rövid idő alatt következik be. Például a nyári nagy melegben hirtelen jön egy zápor, és a burkolat hőmérsékletét 60-70 fokról akár 15-20 fokra is leviheti. Télen pedig naponta többször is lejátszódhat a fagyás-olvadás ciklusa, ezért a teraszon teljes fedettségű ragasztás szükséges. A hőtágulásból adódó mozgásokat a fagyálló ragasztóval rögzített burkolat nem képes elviselni ezért ilyenkor flexibilis ragasztókat kell használni pl: ADESILEX P9, ADESILEX P9 EXPRESS, KERAFLEX, ADESILEX P4, GRANIRAPID.

image0133. Fugázás

Következő lépés a felület kifugázása, melyhez szintén flexibilis ULTRACOLOR PLUS vagy KERACOLOR FF FLEX fugázóhabarcs ajánlható. Az ULTRACOLOR PLUS gyors kötésű fugázó, ami 2-20 mm fugaszélességig használható. Vízlepergető és penészesedésgátló tulajdonsága miatt könnyen tisztítható. Az elkészített burkolaton 3 óra múlva már járni lehet!

A KERACOLOR FF FLEX a kerámia-, terrakotta-,természetes kő és mozaikburkolatokon leggyakrabban előforduló, 2 – 6 mm közötti fugaszélességeknél alkalmazható. A fugázóhabarcs normál kötésidejű. Ez az anyag szintén a vízlepergető, így igazán könnyen tisztán tartható.

4. Dilatáció

Kültéri teraszoknál alaprajzi elrendezésüktől, méretüktől függően 10-15 m2-enként dilatálni kell. Ez történhet dilatációs profil beépítésével, illetve úgy, hogy a fugahézagot rugalmas tömítőanyaggal, MAPESIL AC-vel töltjük ki.

  •