Fürdőszoba, vizes helyiségek

image007A vizes helyiségekbe általában hidegburkolatok kerülnek. Egyrészt ez a kialakult hagyomány, másrészt a hidegburkolatok a megfelelő kiegészítőkkel víz-szigetelnek is.

A vízálló melegburkolatok elterjedésével sokszor előfordul, hogy ezt a jól bevált “hagyományt” felváltja a modern kor dinamikája, és parketta kerül a konyhába, fürdőszobába. A megfelelő szaniter kiválasztásával fantasztikus eredményeket, és lélegzetállító megoldásokat érhetünk el. Nagyon fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ezekben az esetekben minden segédanyag alkalmazása előtt meg kell győződnünk róla, hogy a legmegfelelőbb anyagokat választottuk, mind a burkolatot mind pedig a minőséget tekintve.

A variációknak csak a képzeletünk szabhat határt.

 

 

Burkolatcsere lépésről lépésre, a bontástól a hézagtömítésig


image005Amikor úgy döntünk, hogy régi, már unalmas fürdőszobánkat felújítjuk, egy viszonylag hosszú és kényelmetlen procedúrába kezdünk.

De vállaljuk mindezt azért, hogy az új fürdőnk sokáig szép és problémamentes legyen, sok esetben a lakás egyetlen nyugodt része ahol a gondolatainkba merülhetünk, kipihenve a nap fáradalmait!

Hogy ez tényleg így legyen, érdemes a felújítás megkezdése előtt megtervezni, átgondolni mit mivel és hogyan készítsünk. Ehhez szeretnék most egy kis segítséget nyújtani.

Az első és legfontosabb lépés talán, hogy kiválasszuk a szakmailag felkészült, megbízható kivitelezőt.

A második, hasonlóan fontos lépés a megfelelő segédanyag gyártó kiválasztása, akit bármikor elérhetünk, ha anyagválasztásban tanácstalanok vagyunk.

Ez esetben helyes döntés, ha a Mapei Kft-vel vesszük fel a kapcsolatot, mert mi minden problémára találunk megoldást, telefonon, írásban vagy akár személyesen is segítséget nyújtunk, és a termékeink minden esetben megbízhatóan teljesítik a feladataikat!

Jó, hogyha előre kiválasztjuk a burkolólapokat, mert ezek anyagának és méretének ismeretében kaphatunk helyes és költséghatékony segédanyagot, pl. közepes lapméretű, nedvszívó lapokhoz KERABOND T-t, vagy gres anyagú, nem nedvszívó lapokhoz ADESILEX P9-et.

Ha megvan a kivitelezőnk, megvannak a burkoló lapok és szaniterek, kezdődhet a munka!

image011Első lépés a megfelelő alapfelület kialakítása. Ez is nagyon fontos és sokféle lehet. Ha cseréltük a víz és elektromos vezetékeket a falban, akkor valószínű, hogy jobb, ha lebontjuk a régi burkolatot a teljes felületen. Ilyenkor vakolással készítünk megfelelően sík és hordképes alapfelületet, ill. a járó felületen esztrich betont alkalmazunk. Ha ezekhez a feladatokhoz gyors kötésű anyagokat használunk, akkor hamarabb lehet kezdeni a burkolást úgy, hogy nem fog károsodni a felületünk az aljzatban lévő maradék nedvességtartalom miatt. Oldalfalra a NIVOPLAN habarcsot, míg járó felületre a TOPCEM PRONTO esztrichet javasoljuk. Mindkét termék könnyen bedolgozható és gyorsan terhelhető, ami nem elhanyagolható a rövid kivitelezési idő és a problémamentes burkolat kialakításához!

Ha viszont nem lettek cserélve a vezetékek, és a meglévő burkolás megfelelő tapadású az aljzathoz és megfelelően síklapú, akkor rá lehet tenni az új burkolatot. Ehhez az első és fontos lépés a meglévő felület zsírtalanítása, erős lúgos takarítása! A takarítás megszáradása után el lehet készíteni az alapozást nem nedvszívó felületre alkalmas alapozóval.

Ez lehet az ECO PRIM GRIP alapozónk.

A termék Eco jelzésű, tehát nem tartalmaz a környezetre káros anyagokat, ami nagyon fontos a családunk és a mi egészségünk megőrzése érdekében! Ha a vakolt felületre dolgozunk, akkor pedig nedvszívó felületre alkalmas alapozót használunk, PRIMER G-t vízzel hígítva a nedvszívó képesség függvényében.

Az alapozók kötési idejét minden esetben ki kell várni, ez időjárástól függően 4-12 óra lehet, és csak ez után folytathatjuk a munkát! Ahol nagyobb mennyiségben fog érintkezni a falfelülettel vagy a padlóval a víz, ott feltétlen kenhető szigetelést kell beépítenünk, ha nem szeretnénk, hogy a felületek és a burkolatok a víz bejutása miatt később károsodjanak. Ilyen helyek a zuhany kabin alja, oldala, a fürdőkád melletti falfelület, vagy akár a fürdőszoba teljes padlófelülete, 10 cm lábazat magasságig szigetelve. A MAPEGUM WPS kenhető szigetelést két rétegben kell felhordani a felületre ecsettel vagy hengerrel, a sarkokba hajlaterősítő MAPEBAND szalagotragasszunk, így közvetlenül burkolható vízszigetelő réteget kapunk, ami megvédi az ázástól a fal és födémszerkezetünket.

kad-mozaikkalA szigetelés kötésidejének kivárása után kezdődhet a burkolat felragasztása a burkoló lap méretétől és anyagától függő ragasztóval. Lehetőség van gyors kötésű ragasztók használatára, amikkel lerövidül a felújítás ideje. Az ADESILEX P9 EXPRESS ragasztónk már 8 óra után fugázható, de lehetőség van még gyorsabb, akár 2 óra utáni fugázhatóságra a KERQUICK-el, szemben a normál kötésidejű ragasztók 24 órás fugázhatóságával.

A burkolat leragasztása utáni művelet a fugázás. Ehhez is többféle anyagból lehet választani, kezdve a KERACOLOR FF FLEX fugától a gyorskötő ULTRACOLR PLUS-on át az epoxi bázisú KERAPOXY-ig ami akár csillogó Design változatban is kapható!

Ne feledjük a negatív sarkok, anyagváltások rugalmas hézagkialakítását, amihez a MAPESIL AC ecetsav bázisú szaniterszilikon színeiből biztosan találunk megfelelőt.

A vízvezeték szerelő még felrakja a csaptelepeket és a fugázó anyag kötésidejének kivárása után használatba is vehetjük az új fürdőnket!

A nem végig gondolt, „Hűbele Balázs” módjára készülő felújítás sok felesleges problémájától mentjük meg magunkat, ha időben kitaláljuk, milyen burkolatot szeretnénk, és ehhez a legjobb segédanyag gyártót választjuk!

  •