Burkoljuk a konyhát? Tippek az ideális hidegburkolat kiválasztásához

A hidegburkolat magas minőségét és tartósságát a konyhában is garantálni képes a Mapei. A kész burkolat eleget tesz a legfontosabb lakásfelújítási igényeknek: esztétikus és hosszú távon tartós, gyorsan és minimális felfordulással készülhet el, ráadásul pedig csak a szükséges költségekkel jár, a felesleges kiadások elkerülésével.

Milyen hidegburkolat varázsolhatja újra a konyhát: Mapei-tippek

Valamilyen extra, másfajta hidegburkolat szükséges a konyhába, mint egyébként – például a fürdőszobába? A valóság az, hogy a konyhában nincs szükség semmi extrára. Az azonban szükséges, hogy magas kopásálló tulajdonságokkal bíró, jó minőségű hidegburkolat legyen a választottunk, egyébként azonban nincs olyan hidegburkolat, amely külön csakis a konyhába volna való. 

Sokan tartanak attól, hogy a tűzhely mellett a hő vagy a lecsapódó pára miatt kárt szenvedhet a hidegburkolat. Érdemes azonban belegondolni, hogy a lapokat már a gyártás során eleve magas hőfokon égetik, úgyhogy a hőmérséklet ingadozása nem okozhat.

Ami viszont lényeges, az a megfelelő ragasztó-, fugázó-, szigetelő- és egyéb kötőanyagok helyes megválasztása, a Mapei kínálatából. Ne ezen takarékoskodjunk, mert ezen múlik a minőségi, hosszú élettartamú konyhai hidegburkolat!

Legyen a konyha padlója csúszásmentes, mert itt a lepottyanó ételmaradék, lefröccsenő leves vagy olaj, ottfelejtett gyümölcshéj balesethez vezethet. Ezért ajánlott az érdes, recés felületű hidegburkolat – akár olyan esetben is, ha a lakáson belül az egységes hidegburkolat kialakításával azt szeretnénk elérni, hogy egyetlen, összefüggő teret alkosson a lakóhely.

Fontos szempont még a könnyű tisztíthatóság, amely a fényes, nagyobb méretű lapok esetében a legoptimálisabb: a világosabb színű lapok növelik a teret, és kopásállóbbnak tűnnek, a nagyobb méret pedig a kevesebb fugázóanyagnak köszönhetően könnyebben tisztítható lehet például a gáztűzhely közelében.

Végül az is fontos, hogy a választott hidegburkolat kevésbé porózus legyen, hiszen a konyhában gyakran előfordul, hogy leejtünk ezt-azt, úgyhogy nem vörösagyagból készült lapokat, hanem grest vagy fehéragyagot érdemes választani, hogy kisebb legyen a törésveszély.

Kérdése van, vagy további információkra van szüksége? Keresse szakértőnket a konyhai hidegburkolat megvalósítása kapcsán, hogy milyen segédanyagokra lehet szüksége!

Szaktanácsot kérek