1 hihetetlenül egyszerű tipp, és csodaszép járólapja nem fog felválni

Posted by on január 11, 2019 in Hidegburkolatok | 1 hihetetlenül egyszerű tipp, és csodaszép járólapja nem fog felválni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Van egy olyan egyszerű, mégsem mindig alkalmazott tipp, amely garantálja, hogy a járólapok a helyükön maradnak, nem töredeznek, a fuga sem pereg ki, még a legkeményebb téli időjárás után sem.

Kép forrása: recyclenow.com

Ez a tipp pedig nem más, mint hogy a hagyományos bordás burkolás helyett az üregmentes ragasztás eljárását kell alkalmazni a járólapok fektetésénél.

De miért is kulcskérdés az üregmentes ragasztás, és hogyan kell kivitelezni?

A hagyományos bordás burkolásnál a fugákon beszivárgó víz, illetve a talajpárából származó nedvesség képes összegyűlni a bordákban. Az összegyűlt víznek fagyáskor jelentős feszítő ereje van, és nincs az a ragasztóhabarcs, illetve aljzat, ami ellenállna ennek a hihetetlen erőnek. Ilyenkor tapasztalható az a jelenség, hogy a fugák kiperegnek, és a lapokat úgy lehet felszedni a ragasztóról, hogy szinte össze se koszolja a lapot.

Törekedni kell tehát arra, hogy a víz ne tudjon összegyűlni a burkolólap alatt.

Kép forrása: toppstiles.co.uk

Nézzük meg, hogyan lehet elérni az üregmentességet!

Üregmentes ragasztást nem csak folyóágyas ragasztóhabarccsal lehet elérni, hanem a megfelelő technológiát alkalmazva más ragasztóhabarcsok esetén is. A speciális folyóágyas ragasztókkal dolgozva, ilyen például az ADESILEX P4,a legegyszerűbb elérni az üregmentességet.

Az üregmentes burkolás mindenképp többletmunkával jár, hiszen a ragasztóbordákat össze kell simítani egységes, homogén ágyazattá.

  • Kisebb lapok esetében a fogadó aljzat kenésével is lehet üregmentesen ragasztani, ha a lapokat kellő erővel és belemozgatással fektetik. Ez a módszer nagyjából 40×40 cm-es lapméretig eredményes.
  • Nagyobb lapok esetében szükségszerű, hogy a ragasztót mindkét oldalra fogas glettvassal hordják fel. A fogadó aljzatra a padlóburkoláshoz szükséges glettvassal (10-12 mm-es) kell felvinni a ragasztót, a lap hátuljára pedig egy dimenzióval kisebb glettvassal (8-10 mm-es) merőlegesen kell felhordani.

Kép forrása: thespruce.com

Ezzel a módszerrel szinte garantált az eredmény. Az eredmény visszaborítással ellenőrizhető. Ha kisebb levegőzárványok keletkeznek, nem kell aggódni, ez nem jelent problémát. Az a legfontosabb, hogy a bordák ne látszódjanak.

Fontos leszögezni, hogy nem a ragasztó felvitelének módja a lényeg, hanem a végeredmény! Itt szeretnénk egy tévhitet eloszlatni. Ha a lapok hátulját sima glettvassal húzzák meg, ami kb. 2-3 mm vastag, nem lesz feltétlen üregmentes a végeredmény, a ragasztóbordák ugyanúgy megmaradhatnak.

Ezzel az eljárással természetesen a fugaárok is telítődik, és azt gondosan ki kell tisztítani. A ragasztás alatt a friss anyag szivaccsal távolítható el, vagy a burkolás másnapján késsel lehet kikaparni a fugahézagból úgy, hogy a lapok ne sérüljenek.

A nem folyóágyas ragasztók bedolgozhatósága, hátoldali fedőképessége között jelentős különbségek vannak. Néhány ragasztóhabarcs könnyebben ágyazható. Normál terheléshez a KERAFLEX EASY-t, nagyméretű lapokhoz, vagy fokozott mozgási igénybevételhez az ULTRALITE S1-et és ULTRALITE S2-t ajánljuk. Állaguknak köszönhetően ezekkel a termékekkel könnyebb megvalósítani az üregmentes ragasztást.

Nézze meg egy kivitelező szakember véleményét a KERAFLEX EASY használatáról:

Ha szeretne a felújításhoz további szakszerű és bevált tanácsot, keresse fel honlapunkat. Itt megtudhatja, milyen terméket ajánlunk a felújításhoz, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

  •