Eddig rosszul tudta? Ilyen a hibátlan fürdőszoba felújítás.

Posted by on október 30, 2017 in Fürdőszoba, vizes helyiségek | Eddig rosszul tudta? Ilyen a hibátlan fürdőszoba felújítás. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az otthon egyik sarokköve a fürdőszoba: sok időt töltünk itt, elvárjuk, hogy ne csak szép legyen, hanem a higiénia szempontjainak is megfeleljen. Viszont itt napi szinten van pára és nedvesség, ami ellen muszáj védekezni, különben pillanatok alatt kialakulhatnak a penészfoltok. Ráadásul a gyakori hőmérséklet-ingadozást is figyelembe kell venni a fürdőszoba felújítás során.

Nem utolsó szempont az sem, hogy az eredmény időtálló legyen: ne kopjon, ne foltosodjon, ne legyenek hibák pár hónappal a felújítás után.

A hibátlan fürdőszoba felújítás kivitelezéséhez muszáj pár tanácsot és tippet betartani.

Kép forrása: https://goo.gl/rPLkys

Kezdjük az alapoknál:

  • Az aljzat az esetek nagy részében nedvszívó. Ehhez tökéletes választás a Primer G általános mélyalapozó, amiből négyzetméterenként 100 g-mal számolhatunk. Ezután következzen a Mapeband hajlaterősítő szalag és a Mapegum WPS folyékony fólia beépíté
  • Fontos tudni, hogy a fentiek használhatók gipszkartonra történő burkolás esetén is.

 

  • Előfordulhat, hogy az aljzat még nem tökéletesen száraz, de már legalább egy hetes és megfelelő szilárdságú. Ekkor nem kell tovább várni, a kétkomponensű Mapelastic bátran használható vízszigeteléské

 

  • Ha a régi, meglévő burkolatot nem kell eltávolítani, akkor rendkívül fontos a megfelelő alapozó megválasztá Mivel ebben az esetben nem nedvszívó aljzatról van szó, az első lépésben muszáj az aljzatot alaposan ellenőrizni és megtisztítani. Ezután Mapeprim SP kétkomponensű műgyanta alapozó használata ajánlott, mivel így elérjük, hogy a nem nedvszívó aljzatra is megbízható módon kerülhet a hidegburkolat.

Ezzel megoldottá vált a fürdőszoba felújítás első lépése: a vízszigetelés!


Kép forrása: https://goo.gl/Szo1hV

A következő lépéshez muszáj szem előtt tartani, hogy a rugalmas kent szigetelésre csak flexibilis anyaggal szabad burkolni és fugázni. Továbbá a burkolólap méretétől is sok függ.

  • Ha a burkolólap nem nagyobb, mint 30×30 cm, nyugodt szívvel használható az Adesilex P9 vagy a Keraflex flexibilis csemperagasztó.

 

  • Ha a kiválasztott csempe, járólap nagyobb, mint 30×30 cm, érdemes a kiemelkedő tulajdonságú Keraflex S1 vagy az Ultraflex S2 Mono ragasztók valamelyikét választani.

Már csak a fugázás van hátra a fürdőszoba felújítás munkálataiból:

mivel a fürdőszobáról van szó, két feltételnek feleljen meg a fuga: vízlepergető és penészedésgátló tulajdonságú legyen, mert így biztosíthatjuk, hogy a penész messze elkerüli a fürdőnket. A feladatra kiválóan alkalmas az Ultracolor Plus flexibilis, gyorskötő fugázó.


Kép forrása: https://goo.gl/wjY5Ga

A csatlakozási és mozgási hézagok kitöltésére érdemes olyan anyagot választani, aminek a színe megegyezik a fugázóanyagéval. Itt is egy trükköt érdemes megjegyezni: ha ecetsav tartalmú az anyag, akkor a penész a kényes, nehezen elérhető helyeken sem tud megtapadni. Éppen ezért például a Mapesil AC megfelelő választás a hézagok lezárásához.

Ezzel a pár tanáccsal garantálható az álomszép eredmény a fürdőszoba felújítás után: nem penészesedik, nem foltosodik, nem kopik hosszú évek alatt sem. Bátran használhatja a nyugalom szigetét felfrissülésre, nem kell tartania a hibáktól és problémáktól.

Ha további kérdései vannak a témával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. A Mapei szaktanácsadói az ország egész területén a felhasználók rendelkezésére állnak.

  •