Hogyan befolyásolja a kőburkolat nedvességre való érzékenysége a ragasztó választást?

Posted by on február 24, 2016 in Hidegburkolatok | Hogyan befolyásolja a kőburkolat nedvességre való érzékenysége a ragasztó választást? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

kandallo-padloHagyományosan ezek a burkolóanyagok legalább 2 cm vastagságban készültek. A technika fejlődése lehetővé tette a kőzetek gazdaságosabb felhasználását, így ma már jellemzőek az 1 cm és akár 8 mm vastagságú természetes kőburkolatok. A kövek vastagságának csökkenése felerősítette a fektetésükkor jelentkező esetleges problémák jelentőségét. Ugyanis a kőanyagoknál az aljzatból vagy ragasztóágyból származó nedvesség vagy a hőmérséklet-változás miatt vetemedés léphet fel.

A vetemedésre való hajlam főképp egyes zöld márvány típusokra, bizonyos ardéziákra és Pietra Serena homokkövekre jellemző, de a vetemedés mértéke szorosan összefügg a burkolólapok formájával, méretével és vastagságával is. A kő viselkedését tehát egyaránt befolyásolja az adott kő anyaga és a burkolólap geometriai tulajdonságai. A Mapei az egyetlen segédanyag gyártó, amely analitikus osztályozási rendszert dolgozott ki a kőanyagok nedvesség-érzékenységére vonatkozóan. Az osztályozást meghatározó teszt egy fémből készült sík felületet, és rendkívül pontos digitális mérőműszereket alkalmaz. A berendezést egy terminállal kapcsolják össze, ami lehetővé teszi a méretbeli változások folyamatos nyomon követését. A kialakult deformációk mértéke alapján a kőanyag az alábbi három osztály egyikébe kerül besorolásra:

  1. a) A osztály: δ < 0,3 mm
  2. b) B osztály: 0,3 < δ < 0,6 mm
  3. c) C osztály: δ > 0,6 mm

HidegburkolatokAz A osztályba tartozó anyagok stabilnak minősülnek, és a lerakáshoz használt ragasztóanyag kiválasztását nem a vetemedés veszélye határozza meg, hanem egyéb anyagok fektetésekor is fontos tényezők, mint a lapok mérete, az alapfelület anyaga, a várható terhelés és hőingadozás, valamint a kivitelezés körülményei. Leggyakrabban KERAFLEX, KERAFLEX MAXI S1, KERABOND T és ISOLASTIC keveréke kerül felhasználásra.

B* osztály: δ < 0,3 mm – azok a kőanyagok, amelyeknél a gyors kötésű ragasztóval végzett teszt során a deformáció mértéke kisebb, mint 0,3 mm. Ezeket a köveket mindenféleképp legalább gyors kötésű, illetve gyors kötésű és kristályos vízmegkötő képességű ragasztókkal kell fektetni, mint például GRANIRAPID, KERAQUICK vagy ELASTORAPID.

C** osztály: δ >0,3 mm – azok a kőanyagok, amelyeknél a gyorskötésű ragasztóval végzett teszt során a deformáció mértéke nagyobb, mint 0,3 mm. Ez esetben már kizárólag vízmentes, poliuretán és epoxigyanta alapú ragasztókat használhatunk. Jellemzően KERALASTIC-ot vagy KERALASTIC T-t, de akár KERAPOXY-t, KERAPOXY DESIGN-t vagy KERAPOXY ADHESIVE-et is alkalmazhatunk.

A méretstabilitási teszt eredménye mellett, természetesen egyéb, fent már említett, a hidegburkolás során a ragasztóválasztást jellemzően befolyásoló tényezők figyelembevétele is rendkívül fontos. A megfelelő burkolási technológia kiválasztásánál figyelembe kell venni az egyes természetes kövek elszíneződésre vagy a kivirágzásra való érzékenységét is.

  •