Hidegburkolatok

Hogyan befolyásolja a kőburkolat nedvességre való érzékenysége a ragasztó választást?


kandallo-padloHagyományosan ezek a burkolóanyagok legalább 2 cm vastagságban készültek. A technika fejlődése lehetővé tette a kőzetek gazdaságosabb felhasználását, így ma már jellemzőek az 1 cm és akár 8 mm vastagságú természetes kőburkolatok. A kövek vastagságának csökkenése felerősítette a fektetésükkor jelentkező esetleges problémák jelentőségét. Ugyanis a kőanyagoknál az aljzatból vagy ragasztóágyból származó nedvesség vagy a hőmérséklet-változás miatt vetemedés léphet fel.

A vetemedésre való hajlam főképp egyes zöld márvány típusokra, bizonyos ardéziákra és Pietra Serena homokkövekre jellemző, de a vetemedés mértéke szorosan összefügg a burkolólapok formájával, méretével és vastagságával is. A kő viselkedését tehát egyaránt befolyásolja az adott kő anyaga és a burkolólap geometriai tulajdonságai. A Mapei az egyetlen segédanyag gyártó, amely analitikus osztályozási rendszert dolgozott ki a kőanyagok nedvesség-érzékenységére vonatkozóan. Az osztályozást meghatározó teszt egy fémből készült sík felületet, és rendkívül pontos digitális mérőműszereket alkalmaz. A berendezést egy terminállal kapcsolják össze, ami lehetővé teszi a méretbeli változások folyamatos nyomon követését. A kialakult deformációk mértéke alapján a kőanyag az alábbi három osztály egyikébe kerül besorolásra:

  1. a) A osztály: δ < 0,3 mm
  2. b) B osztály: 0,3 < δ < 0,6 mm
  3. c) C osztály: δ > 0,6 mm

HidegburkolatokAz A osztályba tartozó anyagok stabilnak minősülnek, és a lerakáshoz használt ragasztóanyag kiválasztását nem a vetemedés veszélye határozza meg, hanem egyéb anyagok fektetésekor is fontos tényezők, mint a lapok mérete, az alapfelület anyaga, a várható terhelés és hőingadozás, valamint a kivitelezés körülményei. Leggyakrabban KERAFLEX, KERAFLEX MAXI S1, KERABOND T és ISOLASTIC keveréke kerül felhasználásra.

B* osztály: δ < 0,3 mm – azok a kőanyagok, amelyeknél a gyors kötésű ragasztóval végzett teszt során a deformáció mértéke kisebb, mint 0,3 mm. Ezeket a köveket mindenféleképp legalább gyors kötésű, illetve gyors kötésű és kristályos vízmegkötő képességű ragasztókkal kell fektetni, mint például GRANIRAPID, KERAQUICK vagy ELASTORAPID.

C** osztály: δ >0,3 mm – azok a kőanyagok, amelyeknél a gyorskötésű ragasztóval végzett teszt során a deformáció mértéke nagyobb, mint 0,3 mm. Ez esetben már kizárólag vízmentes, poliuretán és epoxigyanta alapú ragasztókat használhatunk. Jellemzően KERALASTIC-ot vagy KERALASTIC T-t, de akár KERAPOXY-t, KERAPOXY DESIGN-t vagy KERAPOXY ADHESIVE-et is alkalmazhatunk.

A méretstabilitási teszt eredménye mellett, természetesen egyéb, fent már említett, a hidegburkolás során a ragasztóválasztást jellemzően befolyásoló tényezők figyelembevétele is rendkívül fontos. A megfelelő burkolási technológia kiválasztásánál figyelembe kell venni az egyes természetes kövek elszíneződésre vagy a kivirágzásra való érzékenységét is.

Hogyan marad biztosan fent a falon a nagyméretű burkolólap?


foto16A nagyméretű lapok ragasztása akkor hoz tartós eredményt, ha a méretnek megfelelő ragasztóanyagot választjuk. Ez természetesen az S osztályú termékek közül fog kikerülni. Az S1-es ragasztók alakváltozásra, az S2-es ragasztók pedig nagy alakváltozásra képesek. Ez a tulajdonság teszik lehetővé, hogy a ragasztóréteg nagy lapok esetében is biztonsággal követni tudja a rétegek szerkezeti mozgásait.

Hogy mikor melyiket válasszuk, azt több szempont figyelembevételével dönthetjük el:

A Keraflex Light S1 ragasztót kifejezetten 40-60 cm oldalhosszúságú, vagy az ennek megfelelő burkolólapok ragasztásához ajánljuk. Dolgozhatunk vele beltéri falakon és padlón, vagy kültéri homlokzaton is. A termék nyújtott nyitott idejének köszönhetően jó tempójú biztonságos munka végezhető vele. Legnagyobb előnye azonban könnyített súlyából származik, amelynek köszönhetően egyszerűbb logisztikát és könnyedebb bedolgozást biztosít úgy, hogy a kiadóssága jobb, mint a hagyományos ragaszóké.

Keraflex Maxi S1-gyel akkor dolgozzunk, ha a nagyobb méretű lapok egyben vastagabbak is, vagy egyenetlen vastagságúak, illetve, ha az aljzat kisebb egyenetlenségeit szeretnénk kompenzálni a ragasztóval. Ugyancsak előnyös az alkalmazása, ha szükség van a ragasztó biztosította szintkiegyenlítésre.

Az Ultralite S1 az a ragasztó, ami mindenféle előnyét egybegyűjti a legújabb innovációknak. Könnyített súlya miatt válasszuk ezt a ragasztót akkor, ha kiemelt cél az anyagmozgatás egyszerűsítése és gazdaságosabbá tétele. Egy 15 kg-os zsák Ultralite S1-gyel ugyanakkora területen végezhetünk munkát, mint a hagyományos 25 kg-os kiszerelésekben kapható ragasztókkal. Ráadásul alacsony porzásának köszönhetően kifejezetten előnyös ezzel a ragasztóval dolgozni, ha a munkaterület már használatban lévő épületben, vagy térben van. A modern ember már tudja, hogy mennyire fontos egy-egy termékválasztásnál a környezet megóvás szempontja. Ezért fontos a döntés során, hogy az Ultralite S1 30%-ban újrahasznosított alapanyagból készül. Tovább dicsérhetjük ezt a kiváló ragaszót azért is, mivel nagyon jó hátoldali fedettséget biztosít a könnyű Kerlite lapok számára, lehetővé téve a lapok finomabb kezelését a ragasztóba történő beágyazáskor.

A nagy alakváltozásra képes Ultralite S2-re akkor van szükség, ha 60×60 cm-es vagy nagyobb, akár egy méteres oldalhosszal rendelkező lapokat fektetünk belső falakra, padlókra, vagy kültéri homlokzatokra. Sőt beltérben biztonsággal választhatjuk az Ultralite S2-t még ennél nagyobb lapok ragasztására is. Az Ultralite S2 kiváló kiadósságú, egyszerűen bedolgozható, egykomponensű ragasztó, melyet kifejezetten extra méretű lapokhoz ajánlunk. Szakmai kérdésekre szívesen válaszol a Mapei szaktanácsadónk, kérdezze itt.

  •