A hihetetlenül időtálló burkolatok 3 titka

Posted by on december 12, 2018 in tanácsok | A hihetetlenül időtálló burkolatok 3 titka bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ha igazán látványos és természeteshangulatú otthont szeretne, akkor már biztosan gondolkodott a természetes kövekben. Csodaszép eredményt lehet elérni egy ilyen burkolattal, viszont nagyon különleges bánásmódot igényel a megoldás. Most eláruljuk, mi az a 3 buktató, amit muszáj elkerülni, hogy még nagyon sokáig örömét lelje a végeredményben, és ne színeződjön el, ne vetemedjen meg és ne jöjjön fel a burkolat. 

Elsősorban azt kell szem előtt tartani, hogy a kő nem kerámia, sem a megjelenésében, sem a burkolástechnikában. Természetesen be kell tartani a kerámia burkolás alapelveit, de a segédanyag választásnál figyelembe kell venni a természetes kövek tulajdonságait is.

Kép forrása: orsol.fr

Hogyan válasszunk segédanyagot?

A ragasztó választásnál a természetes kövek három fontos tulajdonságát kell figyelembe venni:

  • a méretpontosságukat
  • a vízérzékenységüket
  • az elszíneződésre való hajlamukat.

Kép forrása: houzz.fr

  1. Méretpontosság

A méretpontosságuk rosszabb, mint amit a kerámiaburkolatoknál megszoktunk. Egyes kőzetek (például a pala) kibányászott, hasított állapotban, további megmunkálás nélkül is felhasználhatók, azonban az előállításukból adódóan mind a síkpontosságuk, mind a névleges vastagságuk erősen ingadozni fog.

A csiszolt és polírozott kövek jobbak egy fokkal, de a névleges vastagságtól megengedett legnagyobb eltérés az kőfajtától és vastagságtól függően 1,5-3 mm-t lehet, amihez, ha hozzávesszük még a megengedett 0,15%-os síkpontosságtól való eltérést, akkor könnyen kikövetkeztethetjük, hogy a ragasztónk legnagyobb vastagsága bőven 5 mm felett lesz.

Tehát a természetes köveknél a vékonyágyas ragasztók biztonságosan már nem alkalmazhatók, indokolt egy vastagabb ragasztóágy kialakítására alkalmas, középágyas ragasztó használata. Nem véletlen, hogy a Mapei termékválasztékából a 15 mm-es ragasztóágy kialakításra alkalmas KERAFLEX MAXI S1a legnépszerűbb kőragasztónk.

Kép forrása: tidy.com

  1. Vízérzékenység

A vízérzékenység ennél összetettebb probléma. A természetes kövek a víz hatására képesek duzzadni, vagyis ha az egyik oldalon tartós vízterhelést kapnak, akkor gyakorlatilag a fához hasonlóan vetemednek.

A Mapei a világon egyedülálló mérési és osztályozási rendszert dolgozott ki a kőanyagok deformálódásra való érzékenységének vizsgálatára. A vizsgálat lényege, hogy folyamatosan mérik a kő méretbeli változásait, a köveket egy nedves filcre fektetve. Ez alapján meghatározható, hogy a ragasztás milyen típusú ragasztóval lehet veszélyes vagy veszélytelen, és tudunk megfelelő ragasztót javasolni az adott kőfajtához.

A vizsgálat alapján A, B vagy C osztályba soroljuk a köveket.

  • Az „A” osztályba sorolt kövek stabilak, és ezeket bátran lehet hagyományos ragasztókkal fektetni.
  • A „B” osztály köveihez jellemzően gyorskötésű és/vagy kristályos vízmegkötő képességű ragasztó ajánlott. Itt már olyan mértékű deformáció lép fel a normál kötésű ragasztók használatakor, hogy az a burkolat fogasságát, esetleg elválását okozhatják. A jellemzően ajánlott ragasztó a KERAQUICK S1 vagy az ELASTORAPID, amik olyan gyorsan kötnek meg, hogy érzékelhető deformáció nem tud kialakulni.
  • A „C” osztály köveinél a nedvesség hatására fellépő deformációt már a vízzel bekevert cementes anyagokkal nem lehet biztonságosan ellensúlyozni, ezért indokolt vízmentes ragasztók használata. Ilyen a kétkomponensű KERALASTIC Tvagy a KERAPOXY ADHESIVE.

Kép forrása: Mapei Krónika 60, 16. oldal

  1. Elszíneződés

Végül nézzük az elszíneződésre való hajlamot. Általános tapasztalat, hogy a 2 cm-nél vékonyabb köveknél a kő színéhez igazodva kell a ragasztó színét megválasztani. A világos színű kövekhez fehér, a sötét színűekhez szürke ragasztó javasolt.

Elsősorban normál kötésidejű ragasztóknál jelentkezik az a hiba, amikor a kövekben található kapillárisok felszívják a ragasztó cementes víztartalmát, és ez a lúgos cementes víz foltosodást, elszíneződést okoz. Gyorskötő ragasztók használatával az ilyen hiba előfordulásának esélye csökken.

Alapvető, hogy a köveket üregmentesenkell fektetni, mert ilyenkor az egyenletes felszívódás miatt a foltosodás kialakulásának veszélye csökken. Ehhez a témához tartozik, hogy az ecetsav tartalmú szilikonok a természetes kövekkel reakcióba léphetnek, ezért azok széleit elszínezhetik. Ennek elkerülése érdekében minden esetben javasolt semlegesen térhálósodó szilikont választani.

A Magyarországon használt mészkövek, gránitok, márványok nagy része fektethető normál ragasztókkal, de ha különleges kőről, szokatlan típusról, vagy számunkra még ismeretlen anyagról van szó, akkor érdemes kikérni a kőforgalmazó szakember ajánlását, vagy utánanézni a Mapei ajánlásának. A kövekből kialakított burkolat megjelenése elsősorban a változatossága miatt természetes, viszont fektetésük sok tudást, tapasztalatot, gondosságot igényel.

Ha szeretne a felújításához további szakszerű és bevált tanácsot, keresse fel honlapunkat. Itt megtudhatja, milyen terméket ajánlunk a felújításához, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

  •