A teraszra milyen burkolat kell?

Posted by on február 24, 2016 in Terasz, kültér | A teraszra milyen burkolat kell? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hidegburkolatok

Jó idő, napsütés, jó kedv. Mindezt nyújtja nekünk egy szép terasz. Mitől lesz kedvencünk a kényelmet és nyugalmat nyújtó terasz? Természetesen a tájolástól, a méretétől, attól, hogy fedett-e, nem fedett-e, a berendezési tárgyaktól, a megközelíthetőségétől és nem utolsó sorban a burkolattól.

A teraszburkolatot legalapvetőbben meghatározó szempont, hogy kültéren van. Így az időjárás hatásai, a hőmérséklet változás, a csapadék, a fagyás és olvadás erős hatásai mind terhelni fogják. Ezen kívül a használat során kopásnak is ki lesz téve. Mindebből adódik, hogy csak a fagyásnak is ellenálló kültérre alkalmas burkolólapokat érdemes választanunk, ha teraszról van szó. A burkolat vásárláskor érdemes figyelembe vennünk azt is, hogy a lapok csúszásmentesek legyenek, olyanok, amelyek nedvesség hatására sem válnak síkossá. Gondoljuk végig azt is, hogy ha a választott kő hajlamos az átnedvesedésre, akkor más-más burkolatképet fog mutatni a száraz felület, a nedves felület, vagy az éppen száradóban lévő burkolat.

Világos vagy sötét burkolatot szeretnénk? Ennek eldöntése előtt jó tudni, hogy a sötét lapok jóval erőteljesebben melegszenek majd fel, és ugye egy szép nyári napon, lehet, hogy épp mezítláb szeretnék végigvonulni az akár 60-70 C fokos lapokon, aminek inkább ugrándozás, sziszegés és akár sérülés lehet a vége. Így egy napsütötte, szabad, déli tájolású terasz esetében százszor is gondoljuk meg, megyünk-e a szívünk után, ha beleszerelmesedünk egy gyönyörű sötét burkolatba. Az erősebben melegedő burkolat ezen kívül a lapokat hordozó rétegrendet is jobban terheli majd, így a burkolat színe például a ragasztó választást is erőteljesen befolyásolja majd.

foto16aFontos még a lapok mérete is. Mit befolyásol ez a látványon kívül? A ragasztót, esetleg a fugaanyagot nagymértékben meghatározza a lapok mérete. A nagyobb lapokat mindenképp tágas, tagolatlan, nagyméretű terasz esetében érdemes megvásárolni. Kisebb, vagy tagolt teraszokon előnyösebb a kisebb méretű lapburkolat. A kisebb lapokkal könnyebben boldogulunk majd a csatlakozásoknál, beugróknál, korlátoknál, dilatációk kialakításánál is.

Ízlésünk, kedvelt stílusunk meghatározza még a lapok anyagát, színét, valamint azt, hogy szabályos, vagy szabálytalan formájú burkolatot választunk-e. A nagy, szabályos formájú lapok általában a modern, letisztult stílusú épületek kedvelt burkolata. A természetes kőanyagú, szabálytalan formájú burkolatok jól passzolnak a mediterrán, sok növénnyel körbevett, esetleg rusztikus hatású környezethez.

A Mapei burkolatragasztói között valamennyi teraszburkolathoz megtaláljuk a megfelelő terméket. Kisebb lapokhoz az Adesilex P9-et, közepes mérettől a Keraflex ragasztócsalád valamelyik tagját, nagyméretű burkolóelemekhez pedig az Ultralite S1 vagy S2 termékeket ajánljuk.

A tervezett és jó választás a későbbi gondtalan pihenés és időtöltés titka. Egy kedvenc teraszért megéri jól meggondolni! 🙂

  •