5+1 alapszabály, ha káprázatos eredményt szeretne látni természetes kő burkolásakor

Posted by on március 17, 2017 in blogbejegyzés, Hidegburkolatok | 5+1 alapszabály, ha káprázatos eredményt szeretne látni természetes kő burkolásakor bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A természetes kövek évek óta nagyon népszerűek, ami nem véletlen, hiszen harmonikus, naturális érzetet adnak az otthonunk bármelyik helyiségének. De van pár „kőbe vésett” szabály, amelyet természetes kő anyagú burkolatok lefektetésekor be kell tartani, hogy csodaszép eredményt kapjunk.

Ismerje meg, mik azok a kitételek, amikre minden szakembernek ügyelnie kell a kivitelezéskor!

  1. Minden esetben meg kell kenni a lapok hátoldalát is

Célszerű a teljes beágyazódásra törekedni, nemcsak teraszok, hanem beltéri helyiségek esetében is, mert így fog egységes képet mutatni a kövön esetlegesen átütő ragasztóágy.

2. A kő színének megfelelően válasszon ragasztót

Világos kövekhez fehér, sötét kövekhez szürke ragasztót válasszon, mivel a ragasztó színe átüthet a világos kőzeteken, és megváltozhat az eredeti színe. A Mapei fehér színű ragasztókból nagy választékot kínál:

  • a jól ismert Adesilex P9
  • a kül- és beltérben is használható Keraflex és Keraflex Maxi S1
  • gyorskötő ragasztók: az Elastorapid és a Keraquick 
  1. A ragasztóhabarcsra is figyelni kell

Fontos, hogy középvastag ágyazású ragasztóhabarcsra van szükség, a természetes kövek méretpontatlansága és a kétoldali kenés miatt. Ehhez a munkafázishoz gyakran használt termék a Keraflex Maxi S1, a Tixobond White és a Mapestone TM.

4. A kőzet típusa se mindegy

Bizonyos kőfajták a nedvesség hatására képesek az alakváltozásra, elvetemednek. Így mielőtt kiválasztaná a megfelelő ragasztót érdemes utánanézni az alkalmazható segédanyagoknak. Íme, 2 tanácsunk:

  • Hazánkban a leggyakrabban mészkövet használnak a burkoláskor, ezek nem hajlamosak a vetemedésre. Ebben az esetben használhatóak a normál kötésidejű cementes ragasztók.
  • A különleges kövek azonban képesek az alakváltozásra, így gyakran indokolt a gyorskötő ragasztók használata (KeraquickElastorapid), de az is elképzelhető, hogy csak vízmentes ragasztóval (Kerapoxy, Kerapoxy Adhesive Keralastic, Keralastic T) lehet elérni a megfelelő minőségű munkát.
  1. Ajánlott rugalmas hézagkitöltőt használni

Csak olyan hézagkitöltőt szabad használni, amelyikre a gyártó garantálja, hogy nem színezi el a természetes követ.​
Fontos tudni, hogy az ecetsavas vagy nem természetes kövekhez fejlesztett neutrális szilikonok, hézagkitöltők beszívódhatnak a kőzetbe, és elszínezhetik azt.

+1 Általános szabályok

Természetesen figyelembe kell venni a burkolás általános szabályait is: meg kell felelni a terhelés, a lapméret, a padlófűtés kívánalmainak, ha éppen arról van szó. Ezen kívül fokozott figyelmet kell fordítani a vízszigetelés, a vízelvezetés, a lejtésképzés megfelelő kialakítására.

Ha a természetes kövekkel történő burkolással kapcsolatban bármilyen kérdése van, keressen bennünket!

szaktanács

  •