Ez a 3 leggyakoribb hiba a természetes kövek burkolásánál!

Posted by on június 16, 2017 in fugázási tippek, Hidegburkolatok | Ez a 3 leggyakoribb hiba a természetes kövek burkolásánál! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Természetes kövek burkolása igen alapos munkát igényel, hiszen ha rosszul vagy nem megfelelő anyagokkal dolgozunk akkor könnyen előjöhetnek a következő hibák:

  • Elszíneződés

Ez az egyik leglátványosabb probléma. Kiváltó oka lehet a ragasztó rossz megválasztása: például egy világos színű természetes kőhöz szürke színű ragasztót használni nagy hiba. Vagy ha a szürke színű ragasztót kombináljuk világos vagy átlátszó ragasztóhabarccsal. Előfordulhat, hogy a ragasztócsíkok átlátszanak, esetleg sötétebbnek tűnhet a lerakott kő, mint az eredeti. A lapok szélei is elszíneződhetnek, ennek oka, hogy ecetsav tartalmú rugalmas hézagkitöltőt használnak.

  • A fuga megreped, kipereg.

Ennek a hibának az egyszerű oka, ha nem a természetes kövekhez ajánlott fugázóanyagot használnak.

  • A kövek burkolása után felületén mélyebb és hosszabb repedések láthatóak.

Ennek két oka lehet. Az egyik, ha hiányzik a dilatációs hézag, és a kő illetve a felhasznált segédanyagok nem tudják követni a hőtágulás mozgását. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kő akár teljes mértékben keresztirányban megreped. A repedéseken keresztül bejutó szennyeződés foltot hagy, a bejutó nedvesség pedig felfagyást okoz.

kövek burkolása

A másik ok, ha az alap nem megfelelően kerül kialakításra, ekkor is mély repedések keletkeznek, hiszen a kövek burkolása után a burkolat a talaj mozgását követik ennek eredménye az is lehet, hogy a kövek eltörnek. Ezért kiemelten fontos, hogy a megfelelő idő elteljen a burkolás előtt: a beton hordozófelület legalább 6 hónapos legyen, míg a burkolandó felület pedig 28 napos és teljesen száraz.

szaktanács

  •