Terasz, kültér

image009Kültérre jellemzően olyan burkolat kerül,amely képes ellenállni az időjárás viszontagságainak. Ezek általában a hidegburkolatok, de számos melegburkolat is képes ma már ennek a követelménynek megfelelni. Mielőtt belevágnánk a tervezésbe, érdemes tájékozódni arról, hogy teraszunk hogyan felelhet meg az esztétikai és tartóssági kettős követelménynek.

A tartós és szép terasz titka

Épületeink tervezésénél szinte minden alkalommal felmerül a saját használatú épület belső terének, és a mindenki által használt környezet és külvilág összekapcsolásának igénye. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a terasz, amely egyszerre biztosítja a nyitottságot, a belső és külső terek kapcsolatát. A teraszok kialakítása azonban számos szigetelési problémát is felvet, különös tekintettel arra, hogy a nyitott teraszok alatt akár fűtött belső teret is megálmodhat a tervezőmérnök.

 

A teraszra milyen burkolat kell?


Hidegburkolatok

Jó idő, napsütés, jó kedv. Mindezt nyújtja nekünk egy szép terasz. Mitől lesz kedvencünk a kényelmet és nyugalmat nyújtó terasz? Természetesen a tájolástól, a méretétől, attól, hogy fedett-e, nem fedett-e, a berendezési tárgyaktól, a megközelíthetőségétől és nem utolsó sorban a burkolattól.

A teraszburkolatot legalapvetőbben meghatározó szempont, hogy kültéren van. Így az időjárás hatásai, a hőmérséklet változás, a csapadék, a fagyás és olvadás erős hatásai mind terhelni fogják. Ezen kívül a használat során kopásnak is ki lesz téve. Mindebből adódik, hogy csak a fagyásnak is ellenálló kültérre alkalmas burkolólapokat érdemes választanunk, ha teraszról van szó. A burkolat vásárláskor érdemes figyelembe vennünk azt is, hogy a lapok csúszásmentesek legyenek, olyanok, amelyek nedvesség hatására sem válnak síkossá. Gondoljuk végig azt is, hogy ha a választott kő hajlamos az átnedvesedésre, akkor más-más burkolatképet fog mutatni a száraz felület, a nedves felület, vagy az éppen száradóban lévő burkolat.

Világos vagy sötét burkolatot szeretnénk? Ennek eldöntése előtt jó tudni, hogy a sötét lapok jóval erőteljesebben melegszenek majd fel, és ugye egy szép nyári napon, lehet, hogy épp mezítláb szeretnék végigvonulni az akár 60-70 C fokos lapokon, aminek inkább ugrándozás, sziszegés és akár sérülés lehet a vége. Így egy napsütötte, szabad, déli tájolású terasz esetében százszor is gondoljuk meg, megyünk-e a szívünk után, ha beleszerelmesedünk egy gyönyörű sötét burkolatba. Az erősebben melegedő burkolat ezen kívül a lapokat hordozó rétegrendet is jobban terheli majd, így a burkolat színe például a ragasztó választást is erőteljesen befolyásolja majd.

foto16aFontos még a lapok mérete is. Mit befolyásol ez a látványon kívül? A ragasztót, esetleg a fugaanyagot nagymértékben meghatározza a lapok mérete. A nagyobb lapokat mindenképp tágas, tagolatlan, nagyméretű terasz esetében érdemes megvásárolni. Kisebb, vagy tagolt teraszokon előnyösebb a kisebb méretű lapburkolat. A kisebb lapokkal könnyebben boldogulunk majd a csatlakozásoknál, beugróknál, korlátoknál, dilatációk kialakításánál is.

Ízlésünk, kedvelt stílusunk meghatározza még a lapok anyagát, színét, valamint azt, hogy szabályos, vagy szabálytalan formájú burkolatot választunk-e. A nagy, szabályos formájú lapok általában a modern, letisztult stílusú épületek kedvelt burkolata. A természetes kőanyagú, szabálytalan formájú burkolatok jól passzolnak a mediterrán, sok növénnyel körbevett, esetleg rusztikus hatású környezethez.

A Mapei burkolatragasztói között valamennyi teraszburkolathoz megtaláljuk a megfelelő terméket. Kisebb lapokhoz az Adesilex P9-et, közepes mérettől a Keraflex ragasztócsalád valamelyik tagját, nagyméretű burkolóelemekhez pedig az Ultralite S1 vagy S2 termékeket ajánljuk.

A tervezett és jó választás a későbbi gondtalan pihenés és időtöltés titka. Egy kedvenc teraszért megéri jól meggondolni! 🙂

 

Mi kerül a burkolat alá?


image011Burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy mit szeretnének megcsináltatni, hanem azzal is, hogy mivel.

Először is tisztázni néhány alapelvet, amit teraszok burkolásánál feltétlen be kell tartanunk. A legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, száraz, portól és szennyeződéstől mentes legyen.

1. Vízszigetelés

E célra a Mapei termékskálájából a kétkomponensű flexibilis, kenhető MAPELASTIC szigetelés a legalkalmasabb, amely a felülről esetleg átszivárgó csapadék továbbjutását is megakadályozza.

A szigetelést a burkolás feltételeinek megfelelő aljzatra kell felhordani az előírások szerint, és – a bitumenes szigetelésekkel ellentétben – közvetlenül ragasztható rá a burkolat. A csatlakozó szerkezetekhez az élekben várható intenzívebb mozgások áthidalására érdemes beépíteni hajlaterősítő MAPEBAND szalagot.

2. Ragasztás

Kültéri teraszok burkolásához az európai szabványnak megfelelő flexibilis ragasztókat alkalmazhatunk. Ha ilyen ragasztót használunk, akkor a fugázóanyagnak is flexibilisnek kell lennie, ugyanis a burkolólapok mérete a hőmérséklet hatására számottevően változik.

Fokozottabb terhelést jelent, ha ez a változás rövid idő alatt következik be. Például a nyári nagy melegben hirtelen jön egy zápor, és a burkolat hőmérsékletét 60-70 fokról akár 15-20 fokra is leviheti. Télen pedig naponta többször is lejátszódhat a fagyás-olvadás ciklusa, ezért a teraszon teljes fedettségű ragasztás szükséges. A hőtágulásból adódó mozgásokat a fagyálló ragasztóval rögzített burkolat nem képes elviselni ezért ilyenkor flexibilis ragasztókat kell használni pl: ADESILEX P9, ADESILEX P9 EXPRESS, KERAFLEX, ADESILEX P4, GRANIRAPID.

image0133. Fugázás

Következő lépés a felület kifugázása, melyhez szintén flexibilis ULTRACOLOR PLUS vagy KERACOLOR FF FLEX fugázóhabarcs ajánlható. Az ULTRACOLOR PLUS gyors kötésű fugázó, ami 2-20 mm fugaszélességig használható. Vízlepergető és penészesedésgátló tulajdonsága miatt könnyen tisztítható. Az elkészített burkolaton 3 óra múlva már járni lehet!

A KERACOLOR FF FLEX a kerámia-, terrakotta-,természetes kő és mozaikburkolatokon leggyakrabban előforduló, 2 – 6 mm közötti fugaszélességeknél alkalmazható. A fugázóhabarcs normál kötésidejű. Ez az anyag szintén a vízlepergető, így igazán könnyen tisztán tartható.

4. Dilatáció

Kültéri teraszoknál alaprajzi elrendezésüktől, méretüktől függően 10-15 m2-enként dilatálni kell. Ez történhet dilatációs profil beépítésével, illetve úgy, hogy a fugahézagot rugalmas tömítőanyaggal, MAPESIL AC-vel töltjük ki.

 

  •